Politikai hírek

  • 2000. május 25.

Belpol

Tiszai cián: a román fél felelős
Tiszai cián: a román fél felelősMegérkeztek a Külügyminisztériumba a ciánszennyezéssel kapcsolatban feltett magyar kérdésekre adott román válaszok, amelyek - Gönczy János, a tiszai szennyezés kormánybiztosának a Magyar Nemzetnek adott interjúja szerint - megkerülik a lényeget. Gönczy szerint a román hatóságok nagyon keveset tettek azért, hogy elkerüljék a tiszai cián-szennyezést, súlyos mulasztások terhelik a szomszédos országot. A Tiszán próbahalászatokat végeztek, amelyekből kiderült: egyes szakaszokon összetorlódott a halállomány, máshol viszont gyakorlatilag teljesen kipusztult az élővilág. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Felső-Tiszán leülepedett magas nehézfémtartalmú bányazagyból mennyi hagyta el az országot az árvíz következtében.

Belgrád: csak kormánypárti sajtó A Studio B televízióadó bezárása után egyetlen független tévé- vagy rádióadó sem fogható Belgrádban: az utolsó, nem a kormány propagandáját terjesztő televízióadó bezárására (pontosabban államosítására) hozott rendelet aláírója, Vojislav Seselj miniszterelnök-helyettes hangoztatta: a lépésre azért került sor, mert az Studio B "terrorakciókra buzdított", ezért ott rendet kellett teremteni. A belgrádi ellenzék időközben újabb, tízezres tüntetéseket szervez, amelyeket a rendőrség Belgrádban rendre szétver, de tüntettek ellenzékiek Újvidéken, Nisben és más városokban is. Vuk Draskovic, az ellenzéki Szerb Megújhodási Mozgalom vezetője az egyik tüntetésen kijelentette: a legmagasabb rangú orosz és görög vezetőkkel folytatott megbeszéléseket, és a közeljövőben más ellenzéki vezetőkkel együtt Moszkvába kíván utazni, hogy további tárgyalásokat folytasson, és segítséget kérjen orosz vezetőktől.

Egészségügy: átszervezések Menesztette az egészségügyi miniszter politikai államtitkárát, az MDNP-s Pusztai Erzsébetet. Bár Pusztai szerint ebben jelentős szerepet játszott, hogy az MDNP a közelmúltban csatlakozott a Békejobb 2000 kezdeményezéshez, amelyet mind a Fidesz, mind az FKGP bírált, Gógl Árpád szerint Pusztai leváltásának oka az volt, hogy az egészségügyi reformot fel kívánják gyorsítani, és ez a folyamat egy fideszes politikussal nagyobb támogatásra számíthat (Pusztai utódja Horváth Zsolt lesz, aki a Miniszterelnöki Hivatalban az egészségügyért felelős politikai államtitkár). Gógl elmondta azt is: további jelentős átszervezéseket tervez a minisztériumban, és tárgyal a Pénzügyminisztériummal (PM) arról, hogy az egészségügyet érintő szakmapolitikai kérdések kerüljenek át a PM-től az Egészségügyi Minisztériumhoz. (Lásd még cikkünket a 19-20. oldalon.)

Nincs Fórum Savariában A szombathelyi SZDSZ Új Generáció csoportja tüntetést szervezett Vissza a Savaria Fórumot a cenzornak! címmel. Véleményük szerint azért volt szükség a demonstrációra, mert Szabó Gábor polgármester a város hetilapját közvetlen irányítása alá vonta a lapot kiadó kht. ügyvezetőjének, Barták Balázsnak a menesztésével (lásd: Cikkek, konyec, MaNcs, 2000. május 11.). Az új ügyvezető letiltott és megkurtított írásokat. Az Új Generáció csoport nevében Abajkovics Péter lemondásra szólította föl a polgármestert, a lap cenzúrázott számait pedig összegyűjtve a szerkesztőség lépcsőjére tették. Szabó Gábor az akciót a politikai művészet kategóriájába sorolta, és nem kívánta minősíteni.

Hankó Faragó Miklós, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese az Országgyűlés keddi ülésnapján foglalkozott a szombathelyi esettel. Mint mondta, a nyelvvizsga-bizonyítványát bemutatni nem tudó polgármester megtorlásba kezdett az ügyet firtató hetilap ügyvezetője és munkatársai ellen. Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára válaszában felhívta Hankó Faragó Miklós figyelmét a házszabályra, mivel az államtitkár szerint a SZDSZ frakcióvezető-helyettese nem országos jelentőségű ügyben kért szót napirend előtt.

KancellárIa: nagyobb hatalom A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium szétdarabolásának első lépéseként a Miniszterelnöki Hivatalhoz (MEH) kerül az informatika felügyelete. Miután a költségvetésben a hírközlési intézmények működtetésére 7,6, a hírközléssel kapcsolatos célfeladatok ellátására pedig 7,5 milliárd forint volt előirányozva, a MEH plusz 15 milliárd forint felett diszponálhat. Minden szervezet átléphet egy határt, amely után a sok feladat miatt kezelhetetlenné válik, jelentette ki lapnyilatkozatában a MEH-et a Horn-kormány idején vezető Kiss Elemér. Szerinte megzavarhatja a tárcák működését, hogy a stratégiai döntéseket mind a MEH-ben hozzák, a minisztériumoknak csak az operatív munka marad.

Morze

Nem alakulhat meg a kétfős parlamenti frakció: az Országgyűlés ügyrendi bizottsága elutasította Szabó Attila (ex-Fidesz) és Cseh Sándor (ex-MIÉP) indítványát. A frakció jogszerűségét csak a Fidesz ismerte el, az MSZP és az FKGP nem; a bizottsági ülésen a többi parlamenti párt képviselője részt sem vett. Szabó Attila, aki a frakció vezetője lett volna, kijelentette: jogorvoslati lehetőségen gondolkodnak, akár az Alkotmánybírósághoz is fordulnak.

Vádat emelt a VIP-lista közlése miatt a Világgazdaság főszerkesztője, felelős szerkesztője és a cikket jegyző újságíró ellen az V., VIII. és XIII. kerületi ügyészség, amely 537 rendbeli banktitoksértés vétségével vádolja őket, amiért tavaly augusztus 30-án a Világgazdaságban megjelent a Postabanktól kedvezményes személyi kölcsönt kapottak listája.

A személyes adatok védelméről nem rendelkezik törvény az Egyesült Államokban, ezért a magyar adatvédelmi biztos aggályosnak tartja, hogy a magyar rendőrség személyes adatokra is kiterjedő adatcserét folytasson az FBI-jal. Majtényi az ügyben további egyeztetést tart szükségesnek; Felkai László, a BM közigazgatási államtitkára viszont nem érti, Majtényi miért most emel kifogást, hiszen hasonló adatcseréről szóló kétoldalú megállapodást Magyarország már harminc másik országgal is aláírt.

Nem csökken a sorkatonai szolgálat kilencről hat hónapra ebben a parlamenti ciklusban: a honvédség hosszú távú átalakításának irányelveiről szóló országgyűlési határozati javaslatból kimaradt az egyébként a kormányprogramban is szereplő javaslat.

A kisebbséghez való tartozásnak nem szabad sem előnyt, sem hátrányt jelentenie, ugyanakkor egyes kisebbségekhez tartozni ma Magyarországon kifejezetten hátrányos, jelentette ki Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman Magyarország nemzeti és etnikai kisebbségi fiataljainak konferenciáján.

Figyelmébe ajánljuk