Politikai hírek és

  • 1999. augusztus 12.

Belpol

Közel-kelet: Arafat előzékeny Beleegyezett Jasszer Arafat palesztin elnök, hogy Izrael csak szeptember 1-jétől kezdjen hozzá a Wye Plantation-i izraeli-palesztin megállapodás végrehajtásához. Arafat felszólította Barak izraeli miniszterelnököt, hogy mielőbb rendezze a palesztin foglyok és a gázai palesztin kikötő ügyét. Arafat ugyanakkor egyelőre nem jelezte, elfogadja-e Barak csapatkivonulással kapcsolatos új javaslatát is, amely szerint Izrael csak október elején kezdené meg a ciszjordániai csapatkivonást. Hebronban eközben két izraeli katona könnyebben megsérült, miután ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak terepjárójukra; a merényletért a Hamasz vállalta a felelősséget, amelynek egyik legfontosabb vezetőjét időközben letartóztatták.

Közel-kelet: Arafat előzékeny Beleegyezett Jasszer Arafat palesztin elnök, hogy Izrael csak szeptember 1-jétől kezdjen hozzá a Wye Plantation-i izraeli-palesztin megállapodás végrehajtásához. Arafat felszólította Barak izraeli miniszterelnököt, hogy mielőbb rendezze a palesztin foglyok és a gázai palesztin kikötő ügyét. Arafat ugyanakkor egyelőre nem jelezte, elfogadja-e Barak csapatkivonulással kapcsolatos új javaslatát is, amely szerint Izrael csak október elején kezdené meg a ciszjordániai csapatkivonást. Hebronban eközben két izraeli katona könnyebben megsérült, miután ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak terepjárójukra; a merényletért a Hamasz vállalta a felelősséget, amelynek egyik legfontosabb vezetőjét időközben letartóztatták.

Orosz kormány: ismét menesztve Alig száz nap után menesztette kormányát Borisz Jelcin: Sztyepasin után az ügyvezető miniszterelnöki feladatokkal a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetőjét, Vlagyimir Putyint bízta meg. Az orosz államfő (az eredeti forgatókönyvnek megfelelően) december 19-ére kiírta a parlamenti választásokat. A magyar kormány nyilatkozata szerint a kormányváltás nem hátráltatja azt a társadalmi és gazdasági stabilizálódási folyamatot, ami az utóbbi időben megfigyelhető volt Oroszországban. Herman János, a a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a lépés nem gyakorol közvetlen befolyást a magyar-orosz kapcsolatokra.

Postabank: banktitok-sértés? Nem sértett banktitkot a Postabank, amikor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) rendelkezésére bocsátotta a VIP-listát - állítja a pénzintézet közleménye. A Postabank szerint a banktitokról szóló törvény előírja az adatkérés módját, és ebben az esetben a Kehi pontosan megjelölte a vizsgálat célját, a kért adatok fajtáját, illetve körülírta azt a kört, akikre vonatkozóan az adatokat megkérte - jelzi a bank, amely szerint a Kehire nem vonatkozik a banktitok. Eközben újabb módosított adatok jelentek meg a Postabank múltjáról: az újraírt és teljes mérleg szerint a korábbi, 1997-es pénzügyi jelentésnél 18 milliárddal nagyobb veszteség.

MTV: kezdődő megszorítások Arról ugyan nincs érdemi információ, hogy a megkezdődő megszorításoktól mekkora megtakarítást vár az intézmény, a Magyar Televízióban (MTV) mindenesetre szigorú takarékossági intézkedéseket vezettek be: kikapcsoltatták a munkatársak egy részének mobiltelefonjait, kódoltatták a belső telefonokat, csökkentették az újságbeszerzést és az autópark egyharmadát el kívánják adni. Az MTV megállapodott a pénzügyi tárcával az elbocsátás előtt álló 480 munkatárs közel egymilliárd forintos végkielégítéséről is; a Szabó László Zsolt elnök által ígért 1000 fős létszámleépítés ősszel folytatódik. A várhatóan legnagyobb bevételt hozó ingatlan-értékesítést viszont egyelőre nem tudja elkezdeni az MTV, mert az ötmilliárd forintot is meghaladó köztartozása miatt az APEH végrehajtási jogot jegyeztetett be a közszolgálati televízió épületeire.

Politika és fiatalok: érdektelenség A fiatalok állampolgári kultúrájának változását elemzi az elmúlt kilenc év alatt az a tanulmány, amelyet az Országos Közoktatási Intézet készített. Az ifjúság egyre inkább elutasítja a pártokat, s igen negatívan vélekedik a politika egészéről is, holott a rendszerváltás óta eltelt időszakban a pártok szavazóbázisa kialakult, így támogató voksokat már csak a fiatalabb nemzedéktől remélhetnek a pártok. A nyolcadik osztályosok 36, a gimnazisták 12, a szakközépiskolások 19, a szakmunkástanulók 37 százalékát egyáltalán nem érdekli a politika. A felmérés egyik állítása, amely szerint a politikában mindig van valami hamisság, bárki csinálja is", egy százfokú skálán nyolcvan százalék körüli igen választ kapott a 14-18 évesek körében.

Magyar honvédség: rekordszámú drogügy A tavalyi év azonos időszakához képest duplájára nőtt a kábítószerrel való visszaélések száma a Magyar Honvédségnél (MH): a katonai főügyészség első félévi összefoglalója szerint 1999 első félévében 51 esetben jártak el az ügyészek. Az érintettek mindegyike sorállományú katona; az eltávozásról visszatérő fiatalok 32,6 százaléka fogyasztott kábítószert, általában amfetamint. A honvédelmi miniszter utasítására a honvédségnél megkezdte működését egy drogprevenciós bizottság. Jelentősen, 42 százalékkal emelkedett a szolgálati visszaélés és az alárendelt megsértése (a köznyelv szeinti szívatás) miatt a katonák ellen indított büntetőeljárások száma is. A felderített visszaélések 95 százalékát szintén sorkatonák követték el.

Szlovákiai romák problémái: elnapolva A szlovák belügyminiszter kijelentése - amely szerint indokoltnak tűnik a gyanú, hogy Budapestről szervezik a szlovákiai romák kivándorlását - után nemtetszésének adott hangot Csáky Pál, a szlovák kormány kisebbségi kérdéseket felügyelő alelnöke. A szlovák korány elnapolta a romák problémáinak megoldását célzó tervezet megtárgyalását. Ladislav Pittner belügyminiszter szóvivője azt is közölte, hogy a szlovák és a magyar rendőrség együttműködik a roma kivándorlás ügyében folytatott nyomozásban. Csáky Pál szerint egyes kormánytagok bizonyos mértékű érdektelenséget tanúsítanak a roma kérdés iránt; egyúttal jelezte: nem hiszi, hogy Finnország és Norvégia a közeljövőben feloldja a Szlovákiával szemben bevezetett vízumkényszert (amellyel a Szlovákiából kivándorló romák útját kívánják állni).

Morze

Kacsának nevezte Torgyán József azt az értesülést, hogy ne kívánna indulni a 2000-ben esedékes köztársasági elnöki választáson; jelezte, hogy erről már megállapodott a Fidesszel. Ezzel egyidőben azt is kijelentette: minden személyes ambícióját feláldozná annak érdekében, hogy az FVM megkapja az igényelt 413 milliárd forintot.

Visszahívta pozíciójából az MLSZ elnökét, Kovács Attilát és a szervezet teljes elnökségét a futballszövetség rendkívüli közgyűlése. A közgyűlésen heves vitát váltott ki az Ernst and Young auditáló cégnek az MLSz átvilágítása után született jelentése.

Támogatja hazánk az új NATO-főtitkár-jelöltet - nyilatkozta Simonyi András, Magyarország NATO-nagykövete. Hozzáttette: Javier Solanával is kiváló volt a viszonya a magyar vezetésnek, de kitűnő a kapcsolatunk Robertsonnal. Solana mellett Wesley Clark, az európai haderő főparancsnoka is távozik.

Peking figyelmeztette az Egyesült Államokat: ne avatkozzon bele a szárazföldi Kína és Tajvan vitájába, mert Washington csendes-óceáni szövetségesei, különösen Japán vagy Ausztrália, beavatkozása esetén biztos nem fognak az oldalán harcba szállni. Egy hongkongi független napilap híre szerint a pekingi vezetés elrendelte: a hadsereg tegyen előkészítő lépéseket egy részleges és egy teljes háborúra, beleértve az Egyesült Államok elleni harcot is.

A Kurdisztáni Népi Felszabadítási Front (ARGK) megígérte az Ankarával szembeni harcok befejezését és a kivonulást Törökországból egy nappal azt követően, hogy a Kurd Munkáspárt (PKK) is bejelentette: szeptember elsejétől beszünteti a harcokat.

Augusztus 26-án reggel 5 órától hirdet általános vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) sztrájkbizottsága, ha addig nem sikerülne megállapodni az idei béremelés mértékéről. Bajnai Gábor, a MáV Rt. vezérigazgató-helyettese ismételten hangsúlyozta, a vasúttársaság a kialkudott 16 százaléknál nem tud nagyobb béremelést adni.

Figyelmébe ajánljuk