Politikai hírek és

  • 1999. szeptember 29.

Belpol

Jugoszlávia: ellenzéki tüntetéssorozat
A Szövetség a Változásokért (SZP) elnevezésű ellenzéki szervezet Belgrád mellett hét vajdasági magyar városban is tüntetéssorozatra hívta azokat, akik halaszthatatlannak tartják a változásokat és Milosevic elnök lemondását. Vuk Draskovic, az ellenzék másik vezető erejének számító Szerb Megújhodási Mozgalom vezetője és szervezete nem vesz részt a megmozdulásokon, hangoztatva, hogy csak választások útján lehet eltávolítani Milosevicet. Az állami média "Nyugat-bérenceknek" minősítette a tüntetések szervezőit; az utóbbi napok legnagyobb megmozdulásán, Belgrádban egyébként 40-50 ezeren vettek részt.

Orbán-Surányi: közeledés "Surányi György kiváló munkát végzett a monetáris politika irányításában, reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután találkozott a Magyar Nemzeti Bank elnökével. Orbán korábban érzékeltette Surányival: megrendült a bizalma a jegybankelnökben CW Bank és az állam között még évekkel ezelőtt lezajlott adósságcsere miatt. A kérdésre utalva Orbán csupán annyit közölt: az ügyben a kormány nem kíván semmit tenni, mert nincs rá hatásköre; kizárólag a parlament foglalkozik a kérdéssel. Surányi a megbeszélés után azt mondta: egyetértettek abban Orbánnal, hogy továbbra is vizsgálni kell a CW ügyét, és támogatja, hogy parlamenti albizottság vizsgálja ki a kérdést.

Csecsenföld: orosz invázió Nem zárta ki szárazföldi akció lehetőségét sem Csecsenfölddel szemben Igor Szergejev orosz védelmi miniszter, megerősítve magas rangú moszkvai vezetők korábbi nyilatkozatait. Az orosz légierő eközben napok óra bombázza Csecsenföld fővárosát, Groznijt, illetve más városokat, valamint a csecsen-dagesztáni és a csecsen-ingus határ körzetét. Eddig legalább húszezren menekültek el a bombázások elől. Az orosz védelmi minisztérium szerint a csecsenföldi akció célja megfelelő mélységű biztonsági övezet létrehozása és a terroristák megsemmisítése. A csecsen elnök rendkívüli tanácskozást tartott a fegyveres erők vezetőinek, élelmiszerraktárakat hoztak létre, és az óvóhelyeket is készenlétbe helyezték.

OEP: módosított titokköri jegyzék Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) úgy döntött: helyesbíti titokköri jegyzékét, miután a Magyar Hírlap egyik cikke nyomán kiderült: tévedésből a jegyzék rossz változata jelent meg a Magyar Közlönyben. A módosított jegyzékben már nem szerepelnek az OEP-nél készülő jogszabálytervezetek, az OEP belső ellenőrzése, működése, gazdálkodása során keletkezett adatok, dokumentumok. A költségvetés tervezésével kapcsolatos anyagok is csak a tervezet parlamenti beterjesztéséig titkosak. Az adatvédelmi ombudsman korábban bírálta a később hibásnak minősített jegyzéket, mondván: érdeksérelemre hivatkozva a közérdekű adatok rendkívül széles körére kiterjeszthető a titkosítás, így pedig a nyilvánosság gyakorlatilag parttalanul korlátozható.

FVM: egyelőre elegendő 250 milliárd Nem lesz a koalíció szakítópróbája a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által igényelt 413 millió forint - jelentette be Torgyán József, azaz a kisgazdák megszavazzák a költségvetést, de kérik: amennyiben többletbevételhez jut a költségvetés, abból 163 milliárd forintot az FVM kapjon. Néhány nappal korábban egy Gödön rendezett agrárfórumon, ahonnan távol maradtak a fideszes meghívottak, Szekeres Imre, a parlament költségvetési bizottságának szocialista elnöke pártja támogatását helyezte kilátásba a mezőgazdaság talpra állítása érdekében. A Fidesz vezetői ezt követően úgy fogalmaztak: a koalíció végét jelentené, ha az FKGP az MSZP-vel közösen szavazná meg az FVM által igényelt 413 milliárdos támogatást.

Abortusz: nem lesz szigorítás A magyar egészségügyi tárca nem tervez lényeges változtatást az abortusztörvényben azt követően, hogy az Alkotmánybíróság arra kötelezte a parlamentet: igazítsa ki a magzatvédelmi törvény egy pontját. Mint a testület korábban megállapította: az abortusz nem alkotmányellenes, ám indoklása - amely a nő válsághelyzetét elegendő indoknak tekinti a terhességmegszakításra - igen. Mint a minisztérium politikai államtitkára, Pusztai Erzsébet kijelentette: a tárca javasolni fogja, hogy csak az első abortuszt támogassa a társadalombiztosítás. Hozzátette: tervezetük szerint a védőnőknek feladatuk volna, hogy elmondják: az állam milyen eszközökkel támogatja a várandós nőket, így máshová helyeződne a hangsúly az engedélyezési eljárásban.Morze

Megszűnik a négyévesnél idősebb gépjárművek behozatali tilalma 2000-től. Ezeknek a járműveknek az új autókra vonatkozó uniós környezetvédelmi és zajelőírásoknak kell megfelelniük. Környezetvédelmi szakértők visszaélésektől tartanak, a gépjárműimportőrök pedig attól, hogy ismét elszaporodnak a roncsautók.

A magyar szabadságszobor mellé egy román emlékművet is felállítva létrehozzák Aradon a magyar-román megbékélés parkját: erről szóló határozatot fogadott el a román kormány. Az Aradra látogató magyar igazságügy-miniszter, Dávid Ibolya román kollégájával, Valeriu Stoicával találkozva örömmel nyugtázta a döntést.

93 éves korában Párizsban meghalt André Kostolany. A magyar születésű, nemzetközi tekintélyű pénzügyi szakértő szeptember 14-én hunyt el súlyos tüdőgyulladást követő szívelégtelenségben.

Visszahelyezték állásába a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját, Aradi Csabát; a döntést követően is folytatódik azonban az ellene a Pepó Pál miniszter által kezdeményezett - és Pepó szerint "humánus" - fegyelmi eljárás. Aradit egy névtelen levélben foglaltak után függesztették fel állásából; a levélíró ingyenes földhaszonbérletek juttatásával és vadászati jogok biztosításával vádolta meg Aradit.

Meghalt Raisza Gorbacsova, az utolsó szovjet elnök, Mihail Gorbacsov felesége. A hír hallatán a világ számos politikusa nyilvánította részvétét; a Gorbacsov házaspár Nyugaton mindig népszerűbb volt, mint az egykori Szovjetunió területén.

Taposóaknákat kínált megvételre egy nagy-britanniai haditechnikai vásáron egy román hadiipari cég, a Romtehnica - állításuk szerint tévedésből. A román hadügyminisztérium szerint a cég elévült terméklistát mellékelt reklámkatalógusa mellé. A minisztérium szerint Románia betartja a taposóaknák betiltását célzó ottawai megállapodást.

Figyelmébe ajánljuk