Polt Péter megmagyarázta végre, miért nem a Legfőbb Ügyészség nyomozott az Elios-ügyben

  • narancs.hu
  • 2019. április 2.

Belpol

Megtehették volna, de nem.

Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője írásbeli kérdést intézett Polt Péternek arról, miért nem a Legfőbb Ügyészség nyomozott az Elios-ügyben.

A  legfőbb ügyész először a 2018 júliusában elfogadott új Büntetőeljárási törvényre (Be.) hivatkozott, ami a nyomozást két részre osztotta:

  • az első, felderítési szakasz a gyanúsított kihallgatásáig tart, és a rendőrség hatáskörébe tartozik, ebben a szakaszban az ügyészségnek csak felügyeleti joga van
  • a második a vizsgálati szakasz, az irányítást csak itt veszik el a rendőröktől

Mivel azonban a a rendőrség a gyanúsítotti kihallgatásig sem jutott el az Elios-botrány felderítése során, „az ügyészség nem került abba a helyzetbe, hogy irányíthassa a nyomozást”- fejtette ki Polt Varjunak küldött válaszlevelében.

Ez az érvelés ellentmond annak a hatályos Büntetőeljárási törvény 26. § (5) bekezdése szerinti állításnak, ami kimondja, hogy „Az ügyészség bármely ügyben magához vonhatja a nyomozást”.

Polt erre is kitér a levélben, az állítást nem cáfolja, de hozzáteszi hogy "ez nem kötelezettség, és mindenképpen az általános hatásköri szabályoktól eltérő kivétel”.

Vagyis megtehették volna, de nem akarták átvenni a nyomozást, és mivel a rendőrség kihallgatás nélkül lezárta az ügyet, ők sem foglalkozhattak már vele – írja a Népszava.

Az Elios-üggyel tavaly több ízben és részletesen foglalkoztunk print kiadásunkban.

Az elsötétített ország - Az Elios-ügy és az önkormányzatok felelőssége

Alig volt olyan ellenzéki önkormányzati képviselő, aki időben tudhatta, hogy a városa Tiborcz Istvánékkal akar közvilágítást fejleszteni. A képviselő-testületek többsége nem szavazhatott arról, hogy kivel szerződjön a település, ők csak az eredményhirdetés után szembesültek az Elios győzelmével. Vagy még akkor sem.

Figyelmébe ajánljuk