Portfolio: a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta az Airbnb korlátozására vonatkozó javaslatot

  • narancs.hu
  • 2020. július 7.

Belpol

Komoly változások jöhetnek a rövid távú lakáskiadásban.

A Portfolio szakmai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot. Várhatóan ezt terjesztik a kormány elé, ami szerdán dönthet is a kérdésben.

Bár már régóta benne volt a levegőben, hogy korlátozzák az airbnb-s lakáskiadást, most felgyorsultak az események és a most elfogadott javaslat alapján

éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között pedig 30 napra korlátozzák a rövid távú lakáskiadást.

Részletszabályokat egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a szabályozással változni fog a piac: sokan átállhatnak hosszú távra, vagy eladhatják a direkt ilyen célra fenntartott lakásaikat, kiszállva a rövid távú piacról.

Budapesten az AirDNA (airbnb adatbázis) adatai szerint 2019 márciusától 2020 márciusáig az egyéb és magánszálláshelyek mintegy 2 millió vendégéjszakával, és több mint 600 ezer vendéggel járultak hozzá Magyarország turizmusához hozzávetőlegesen 52 milliárd forint értékben. Ebben azonban még nincsenek benne a más oldalakon, például booking.com-on keresztül létrejött foglalások, emlékeztet a lap.

Figyelmébe ajánljuk