Pukli István jövőre felmond, és egy új, konzervatív pártot szeretne

  • Gera Márton
  • 2016. október 27.

Belpol

Egy tegnap esti beszélgetésen elmondta, miért is lépett ki a Tanítanék mozgalomból, és arról is beszélt, hogy mit szeretne csinálni a jövőben.

Cirka egy hónapja jelentette be Pukli István, hogy kilép a Tanítanék mozgalomból: akkor azt mondta, a kormánytól nem keresték meg, és Orbán Viktornak sem akar megfelelni, viszont nem értett egyet azzal, hogy a Tanítanék részt vesz a menekültekkel szolidaritást vállaló, Lásd meg az embert! című rendezvényen. Kapott hideget-meleget eztán, és úgy tűnt, hogy kissé vissza is vonult, és mindössze egy oktatásról szóló blogot indított. Ezért is ígérkezett kifejezetten izgalmasnak az a szerda esti beszélgetés, amelyet az Alumni Szociolabor volt külföldi ösztöndíjasai szerveztek, és amelyen Pukli volt a meghívott vendég. A beszélgetést vezető Keresztény Zoltán szerint egyébként a rendszerváltás után mostanra olyan mélypontra jutott az ország, ahonnan csak az oktatás segítségével lehet majd kilábalni.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója elsőként felsorolta, hogy miként jött létre a Tanítanék, és mekkora jelentősége volt az egyes tüntetéseknek. Úgy véli, „nem a migránsok miatt lesz vége ennek az országnak, hanem azért, mert nem gondolunk a jövőre”. Beszélt arról is, hogy teljesen meg kellene reformálni a pedagógusképzést, hogy a legjobbak menjenek tanárnak, és ő, ha valamit, akkor azt íratná bele az Alaptörvénybe, hogy az oktatás a legfontosabb, és mindenek felett áll.

Szerinte egyfajta katalizátor volt a mozgalomban, és ezért gyakran volt is konfliktusa a többiekkel. Bár az este során többször hangsúlyozta: „a Tanítanék nem én vagyok, és remélem, ezt a terhet már a mozgalom is le tudja tenni”.

Puklit többször érte az a kritika, hogy kibeszél, és a Tanítanék tudta nélkül jelent be dolgokat, és ezt a beszélgetés során el is ismerte, mivel a márciusi 15-i tüntetést úgy jelentette be a tévében, hogy még nem született róla végleges határozat a Civil Közoktatási Platform alakuló ülésén. Utólag egyébként bánja már, hogy a tüntetésen bocsánatkérést követelt Orbán Viktortól és Áder Jánostól, mert szerinte „ezzel egy rakás embert elveszített a mozgalom”.

Azt mondta, egyszerre három helyen kellett helyt állnia: otthon, az iskolában és a mozgalomban. Otthon elvileg óriási konfliktusai voltak, és az iskolában is szerette volna normalizálni a helyzetet, miközben a Tanítanék szerinte kezdett nyitni más ügyek felé, és éppen ezért voltak belső viták a nyár folyamán. Aztán szeptemberben rosszallotta, hogy „a Tanítanék kimegy egy erődemonstrációra, egy tüntetésre” (ez volna a Lásd meg az embert!), majd ezt egy online szavazás követte a mozgalmon belül, amelyen egyedül maradt a kimenni vagy nem kimenni témájában, így ezt követően kilépett.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

„Határozottan kijelentem, hogy nem leszek államtitkár, nem vett meg az állam, bár voltak olyan események, amelyek félreérthetők voltak ebből a szempontból” – mondta Pukli, aki üzeni Palkovicsnak, hogy kilépését ne értékelje gesztusként. És ekkor jelentette be a Teleki jelenlegi igazgatója, hogy nem kívánja folytatni az igazgatói munkát, nem szeretne második ciklust (Pukli első ciklusa jövőre lejár), mert „nem változott semmi”. Így jövőre, július 31-ével beadja a felmondását, és el is megy az iskolából.

Ez merőben más, mint amit Pukli még szeptemberben nyilatkozott a Magyar Időknek („Egyre népszerűbb az iskola. Nem szeretném, ha ezt ki kellene dobni az ablakon, így megpróbálom még egyszer.”), ezért a Narancs megkérdezte, hogy miért gondolja ezt most másként, mi változott azóta. „Fölállt az új Klik, és azért látni azt, hogy nem lett nagyobb a mozgástér, így vagy meghajlok teljesen, vagy kiszállok belőle” – válaszolta Pukli.

Azt is elmondta az este folyamán, hogy jelenleg más utat keres magának, ahol hatékonyabban tudja képviselni az oktatás ügyét, és

szeretne egy konzervatív szemléletű pártot, amelyet nem a pénz és a hatalom hajt;

egy ilyenben szívesen tevékenykedne, mert úgy látja, még véletlenül sem konzervatív rendszer, ami most van, és szerinte „amúgy sem az Orbán-kormányban kell gondolkodni, nem ők a jövő”.

A beszélgetésen részt vett Sulyok Blanka is, aki Pukli távozása után lett a mozgalom új képviselője, és aki most elmondta, hogy a Tanítanék továbbra sem pártpolitikát folytat, aztán rákérdezett Puklinál, hogy miért változott meg a véleménye, mivel egy korábbi interjúban még azt mondta, nem tudja elképzelni magát pártpolitikai pályán. Pukli erre megjegyezte, hogy „ezeket nem a nyilvánosság előtt kellene megbeszélniük, és nem akarja felvenni a kesztyűt”, de kiüresedettnek látja a Tanítanék mozgalmat, és változott a véleménye, szerinte nincs más út.

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.