Putyin: Jövőre indul Paks 2 építése
Putyin_OrbaUn_1.jpg

Putyin: Jövőre indul Paks 2 építése

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 28.

Belpol

Az orosz elnök általában is elégedett a magyar–orosz kapcsolatok alakulásával. Az ellenzéki pártok nem elégedettek a magyar–orosz kapcsolatok alakulásával.

Valgyimir Putyin a dzsúdó-világbajnokság megnyitójára érkezett Budapestre, mint a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Sajtótájékoztatót ezúttal nem tartott, de az orosz Ria Novosztyinak adott egy rövid nyilatkozatot, melyet az Index idézett. Az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásán Putyin igyekezett biztosítani a miniszterelnököt, hogy Paks 2 finanszírozása biztosítva van. „Ami a paksi beruházás finanszírozását illeti, ez biztosítva van – 12 milliárd dollár. A következő év elején már megkezdődhetnek a munkálatok a helyszínen.”

false

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az orosz elnök örömét fejezte ki, hogy egy sporteseményen találkozhatott Orbánnal, majd a kereskedelmi kapcsolatokat méltatta. „A nehézségek ellenére jól alakulnak a gazdasági folyamatok. Tavaly volt egy kisebb, 9 százalékos csökkenés a kereskedelemben, az idei év első félévében viszont a 27 százalékot is elérhette a növekedés.” Az orosz elnök annak is örült, hogy a magyarországi orosz beruházások elérték az 1,5 milliárd dollárt.

Az első képek Putyinról Budapesten

Viktor és Vlagyimir örül a viszontlátásnak. Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnöki különgépe kis késéssel, de sikeresen landolt a baráti Magyarország nemzetközi repülőterén. A dzsúdó-világbajnokságra érkező orosz elnököt (aki maga is gyakorlója a küzdősportnak) Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere fogadta (aki maga is aktív futballista).

A találkozó után aztán Szijjártó Péter külügyminiszter is kijelentette, jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson; és az atomerőmű építését „nem állíthatja meg most már semmi”. Szijjártó Orbán és Putyin megbeszéléséről elmondta: új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át.

A találkozónak Orbán is örült, hiszen egy teljes fotóalbumot posztolt ki a Facebookra.

De nem mindenki volt ennyire boldog.

Berkecz Balázs, az Együtt politikusa Nem leszünk orosz gyarmat! feliratú molinót feszített ki társaival az Arénában, az akciót élőben is közvetítették, míg a biztonsági őrök ki nem kísérték őket.

false

A Párbeszéd Hajrá magyarok! Putyin takarodj! feliratú molinót feszített ki a VIP-páhollyal szemben, ők csak a rendőri felszólítás után hagyták el a helyszínt.

A Momentum két helyen is demonstrált. Aktivistáik az Arénában Putyin-maszkban és Hajrá szólásszabadság! Hajrá Magyarok! feliratú pólóban tiltakoztak, míg ki nem vezették őket a biztonsági őrök. A párt aztán estére fáklyás Európa-menetet szervezett a gellérthegyi Szabadság-szoborhoz. Fekete-Győr András beszédét itt lehet megnézni.

Figyelmébe ajánljuk