Putyinék légvédelmi eszközöket ajándékoztak Tádzsikisztánnak

  • narancs.hu
  • 2019. február 25.

Belpol

Nagy a barátság.

Oroszország 9 millió dollár értékben légvédelmi eszközöket adományozott Tádzsikisztánnak – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. A kétoldalú megállapodások alapján a Moszkva által térítésmentesen Dusanbénak átengedett újabb hadieszköz-csomag ezúttal légvédelmi radarokat és célmeghatározó eszközöket tartalmaz. Az orosz védelmi tárca közleménye szerint az intézkedés hozzájárul a tádzsik légvédelem korszerűsítéséhez, az Oroszországgal szövetséges közép-ázsiai állam légterének megvédéséhez „a terrorveszély minden megnyilvánulásával szemben”.

Orosz biztonsági szakértők az elmúlt évek során számos alkalommal figyelmeztettek arra, hogy az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet követői a Szíriában és Irakban elszenvedett katonai vereség nyomán Afganisztánban próbálják megvetni a lábukat, onnan pedig a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok felé igyekeznek majd tovább terjeszkedni. Oroszország az Afganisztánnal szomszédos országok közül Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban katonai támaszpontot tart fenn a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén belüli együttműködés keretében.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?