Ránéz az iskoláknak juttatott magánadományokra a Belügyminisztérium

  • narancs.hu
  • 2023. október 4.

Belpol

Itt még a romokban álló közoktatás segítését is rossz szemmel nézik.

Biztos mindenki hallott már történetet arról, hogy milyen, amikor szülők visznek krétát, táblát, vécépapírt vagy vödör festéket a tisztasági festéshez az iskolákba. Nos, ezúttal ez sem lesz ilyen egyszerű.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium utasításba adta, hogy csak a tankerületek és a Klebelsberg Központ fogadhatja el az oktatási intézményeknek szánt magán- vagy civil felajánlásokat.

A Népszava információi szerint ezekről az adományokról bruttó kétmillió forint érték alatt a tankerületi központok igazgatói dönthetnek, kivéve, ha az adományozó természetes személy, civil szervezet, illetve nem belföldi önkormányzati vagy állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaság.

Ellenben ha az adomány értéke meghaladja a bruttó kétmillió forintot, továbbá ha az adományozó például természetes személy vagy civil szervezet, az adomány elfogadásáról a Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella dönt.

Tehát ha egyszerű állampolgár, szülő vagy civil szervezet adományoz az iskolának, akkor a központ egyetlen darab elnöke dönt az elfogadásáról.

Nem csak az elfogadásról dönt a KK, hanem arról is, hogyan használják fel az adományt. Ebben az esetben hiába szeretne egy vödör festéket adni a mátészalkai apuka az iskolának, a központ dönthet úgy, hogy a zalaszentgróti általános iskolát festi ki vele. Már ha elfogadja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk