Regisztráció és időpontfoglalás nélkül többen oltakoztak az elmúlt hetekben, mint előtte

Belpol

Viszont tovább csökkent az oltakozók lelkesedése a harmadik oltási akcióhétre.

Véget ért a kormány három hétig tartó oltási akciója, mely eredetileg november 22-től csak egy hétig tartott volna, de a kezdeti komoly sikeren felbuzdulva meghosszabbították azt előbb egy, majd még egy héttel. Az nyilvánvaló, hogy a kormány nem fektet különösebb energiát az oltakozásra ösztönzésbe. Így már-már meglepődve tapasztalták az első hét számait látva, hogy például előzetes regisztráció nélkül valamiért szívesebben, többen mennek felvenni az oltást. Ezért biztosították a tervezettnél tovább, hogy bárki, bárhol, bármelyik oltást felvehette. A központi kommunikáció szerint a továbbiakban is terveznek majd hasonló oltási akcióhetet, valamint úgynevezett akciónapokat is településszinten, emellett pedig "névre szóló" kampányokat szerveznek majd az egészségügyi hatóságokkal együttműködve.

A módszer az első oltási akcióhéten valóban bevált, ezt követően azonban a második, majd a harmadik héten is már csak jóval kevesebben éltek a vakcina felvételének lehetőségével. Ugyanakkor meg kell jegyezni, regisztráció nélkül többen oltakoztak az elmúlt hetekben a csökkenő tendencia ellenére is, mint azelőtt. Hogy ennek mi lehet az oka, összetett kérdés, de vélhetően nem elhanyagolható tényező, hogy hazánkban felfutott a negyedik hullám, majd Dél-Afrikában megjelent az új, omikron névre keresztelt variáns, majd elkezdett terjedni világszerte. Plusz ezzel párhuzamosan miután a kormány lehetővé tette, egyes cégek kötelezővé tették az oltást, így tett az állam is a közszférában – hogy mindez hány embert érintett, arról nincsenek pontos információk.

Koronav?rus ? Olt?si akci? ? Sz?cs?ny

 
Oltási akció Szécsényben. Fotó: MTI/Komka Péter 

Mint azt lapunk is megírta, az első oltási akcióhéten összesen 96 391 első adag vakcinát vettek fel, 44 679 másodikat, és 643 399 harmadikat. Összesen akkor 784 469 vakcinát oltottak el.  A második oltási akcióhéten már kevesebb mint feleannyian kérték az oltást, összesen 38 967 első adag vakcinát vettek fel, 27 890 másodikat, és 288 101 harmadikat. Összesen 354 958 koronavírus elleni oltást adtak be. Mindez a harmadik oltási akcióhétre még tovább csökkent. 

Összesítettük, hogy a napi koronavírus adatok alapján miként alakultak az elmúlt hét oltási adatai.

A harmadik oltási akcióhét első napján az

  • 1. oltásból 2832-t adtak be,
  • 2. oltásból 3398-at,
  • míg 3. oltásból 24 763-at.

Múlt hét kedden

  • 1. oltásból 4082-t adtak be,
  • 2. oltásból 3963-at,
  • 3. oltásból pedig 34 201-et.  

Az oltási akcióhét harmadik napján, szerdán az

  • 1. oltásból 4649-et,
  • 2. oltásból 4522-t,
  • 3. oltásból 40 042-t regisztráltak.

Csütörtökön

  • 1. oltásból 5078-at,
  • 2. oltásból 4922-t,
  • 3. oltásból 42 453-at oltottak.

 Míg a hétvégén, péntektől vasárnapig

  • 1. oltásként 14 255-öt,
  • 2. oltásból 9658-at,
  • 3. oltásból 98 150-en fogyott.

A harmadik  oltási akcióhéten összesen 30 896 első, 26 463 második és 239 609 harmadik  vakcinát vettek fel.

Összesen 269 968 vakcinát oltottak el. Területi elosztásról még mindig nincs információ.

A harmadik oltási akcióhéten tehát tovább csökkent az oltakozni akarók száma. De még így is többen oltakoztak most, mint amikor regisztrációhoz kötött az oltás felvétele.

Az elmúlt három hét alatt összesen 166 254-en mentek el először oltásért, ők az első adagot vették fel, míg összehasonlításképp az akciót megelőző három hétben 69 361-en kaptak első oltást. (A második oltást jóval kevesebb ember vette fel az akció hetek során is, hiszen annak függvénye az első oltás; ahhoz képest vakcinánként változóan, de több hétnek kell eltelnie az aktuális protokoll szerint.) Óriási ugrást a harmadik oltások felvételének számánál jelentett az akció. Míg az akció előtti három hétben 613 ezren kérték a megerősítő, harmadik oltást (ez az érték azért csak körülbelüli, mert az oltási akcióhét előtt a harmadik oltások számáról csak kerekített adatot szolgáltattak), az akcióhetek során majdnem kétszer ennyien, 1 171 109-en. Így a harmadik oltást felvettek száma 1 834 000-ről 3 005 109-re emelkedett.

A továbbiakban egyelőre előzetes regisztráció majd, az EESZT-rendszeren keresztül történő időpontfoglalást követően lehet oltást felvenni az oltópontokon. Az 5-11 évesek oltása szerdán kezdődik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk