Rendet és fegyelmet kért az oltópontokon Müller Cecília

  • narancs.hu
  • 2021. március 31.

Belpol

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján azt is mondta, ajánlás készült a háziorvosoknak az oltásról.

Az óvodapedagógusok és a tanár ok megkapták az értesítést az oltásukkal kapcsolatban, Pfizer-vakcinát kapnak - mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Arról is beszélt, üzemelnek a katonai oltóbuszok, jelenleg Nógrád megyében, aztán Komárom-Esztergom megye kis településein folytatják a munkát. Müller Cecília azt kérte, e településeken ne jelentkezzen bárki oltásra a buszokon, csak azok, akiket behívnak. „Nagyon kívánatos, hogy ne következzen be torlódás, időpontra kell érkezni” – mondta.

Müller Cecília szerint az első hullámban az idősotthonok rendkívül mértékben érintettek voltak, viszont már 80 százalékban átoltottak ezek az intézmények; a lakók 82, az ápolók 77 százaléka kapta meg az oltást. Összehasonlították a második és a harmadik hullám felszálló szakaszának két hetét, és arra jutottak, hogy novemberhez képest márciusban 96 százalékkal kevesebb koronavírus-fertőzést regisztráltak a lakók, és 92 százalékkal a kevesebbet a dolgozók közül, miközben az egész országra nézve 38 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. Továbbá amíg novemberben kórházi ápolásra 15-20 százaléka szorult az idősotthonokban lakók közül, addig márciusban márcsak 3 százalék, a halálesetek száma pedig 86 százalékkal csökkent. „Ezek a számok önmagukért beszélnek” – mondta. 

A tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy készítettek a háziorvosok részére egy ajánlást, ami alapján kell oltani a betegeket. A legmagasabb kockázatúak a 65 év felettiek, akiknek már a háromnegyedét beoltották, ők az első csoportba tartoznak a várandós és krónikus beteg állampolgárokkal egyetemben. A második csoportban az immunbetegségben, cukorbetegségben szenvedők, szervátültetésen átesett betegek vannak, a harmadikban azok, akiknek a környezetét szeretnék immunizálni, a négyesben pedig az egyéb típusú légzőszervi vagy szív- és érrendszeri betegsében szenvedők. 

A sajtótájékoztató végén egyes újságírói kérdésekre is válaszolt Müller Cecília. 

  •  Az eddig regisztrált 1,5 millió 65 év feletti 78 százalékát beoltották, de a kör folyamatosan bővül, viszont reméli, hogy nagyon rövid időn belül sikerül mindenkit beoltani ebből a korcsoportból.
  • Az országos tiszti főorvos rendet és figyelmet kért az oltópontokon, „nem lehet csak úgy sorba állni”, regisztrálni kell, ennek alapján hívják be az embereket. 
  • Az AstraZeneca-oltásokat Berlinben és Münchenben nem adják be a 65 év alatti betegeknek, viszont az európai gyógyszerügynökség továbbra sem talált összefüggést a trómbózis és az oltóanyag beadása között, ezért Magyarország továbbra is alkalmazza a vakcinát. 
  • A Janssen-vakcinát az ígéreteknek megfelelően április második felében kapunk, méghozzá 81 600 darab dózist. 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.