Karácsony: A kormánynak kell csereingatlant ajánlani a hajléktalankórháznak

  • narancs.hu
  • 2021. március 31.

Belpol

A főpolgármester korábban többször is jelezte, hogy elfogadhatatlan az intézmény kiköltöztetése. 

A Facebookon válaszolt Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek Karácsony Gergely főpolgármester a Szabolcs utcai hajléktalankórház ügyében. 

 

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábban egyoldalúan felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött bérleti szerződését arra a Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben a hajléktalan embereket ellátó kórház is működik. Karácsony ezért korábban levelet írt Mager Andreának, amelyben azt írta, az intézmény a járványhelyzet lecsengéséig a helyén marad addig, ameddig a kormány nem ajánl alkalmas csereingatlant. 

Mager válaszában csereingatlant nem ajánlott, de azt írta, az MNV már kilenc hónapja jelezte a szerződés felmondását, ennyi idő alatt Karácsonynak kellett volna megoldást találnia, de végül annyi engedményt tett, hogy csak június 30-ával kell kiköltöznie a kórháznak. 

Karácsony most azt írta,  a nemzeti vagyonért felelős miniszter válasza "telis-tele van csúsztatásokkal", a "tisztánlátás jegyében" pedig nyilvánosságra hozta az elmúlt 9 hónap hivatalos leveleit (Mager Andreának, Gulyás Gergelynek, Pintér Sándornak és Orbán Viktornak), amelyekben jelezte, hogy a Szabolcs utcai kórház kiköltöztetése elfogadhatatlan, és hogy az önkormányzatnak nincs alkalmas csereingatlanja, mert 2010 után a kormány elvette az önkormányzatoktól a kórházakat.

"Sokat segített volna, ha a kormány tagjai, illetve a miniszterelnök legalább időben válaszra méltatják ezeket a felvetéseket. De nem tették" - írta Karácsony, aki egy videót is közzétett, hogy bizonyítsa, az intézményben egyébként biztosítottak a gyógyítás méltó körülményei.

Végül ismét leszögezte, hogy "a kórház nem megy sehova addig, amíg a járványhelyzet bármely ellátottra bármiféle veszélyt jelent. Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett. Ez a kormány dolga és felelőssége, hiszen a fővárosnak, miután a kormány 2010 után elvette a kórházakat, nincs a célnak megfelelő ingatlana, ennyi idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni."

Hozzátette, "baromira nem érdekli", hogy milyen "költségvetési szervet" akar a kormány a kórház helyére költöztetni, de azt nem fogja engedni, hogy "fideszes oligarchák ingatlanmutyijának kiszolgálása veszélyeztesse egy kórház működését, ahol a legkiszolgáltatottabb embereket látják el".

"Nem fogom tűrni, hogy bármilyen ingatlanmutyi érdekében, a saját maga által okozott vállalhatatlan helyzet mentegetése gyanánt a kormány bármely minisztere a kórházban heroikus munkát végző orvosok és nővérek munkáját ócsárolja, hogy azt hazudják, hogy ott nem méltó az ellátás" - írta Karácsony, aki megemlítette, hogy pár éve a főváros a Belügyminisztérium együttműködésével újította fel a kórtermeket, a járvány idején pedig éppen az ott dolgozók áldozatos munkájának volt köszönhető, hogy az első és a második hullámban a hajléktalan emberek körében nem alakult ki gócpont. 

Figyelmébe ajánljuk