Rendőrök vitték el a Buda-Cash kilenc alkalmazottját

  • narancs.hu
  • 2015.03.09 13:03

Belpol

Úgy tudjuk, közülük hárman a backoffice-részlegnél dolgoztak. Kora reggel kopogtak náluk a rendőrök. Értesülésünket a rendőrség megerősítette.

Hétfő reggel hatkor a Buda-Cash kilenc alkalmazottjánál csöngetett a rendőrség, akiket később be is vittek a rendőrök. A magyarnarancs.hu úgy tudja, hogy közülük hárman a brókerház backoffice-részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, amelyekről az MNB azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat.

A rendőrség megerősítette értesülésünket, és tájékoztatása szerint a gyanúsítások minősítése személyenként eltér. Ahogy írják „csalás bűntett, illetve számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik a büntetőeljárás”. Az előállított személyek gyanúsítottkénti kihallgatása folyamatban van.

A Buda-Cash Brókerháznál február 23-án tartott házkutatást a pénzügyi felügyeletet ellátó MNB és a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az MNB szerint a Buda-Cashnél 90-100 milliárd forint értékű értékpapír hiányzik, melyek nagy része a Buda-Cash érdekeltségébe tartozó DRB bankcsoporté. A jegybank azt gyanítja, hogy a brókerháznál 15 éve folyamatosan meghamisították a nyilvántartási rendszereket, orruknál fogva vezetve a hatóságokat. A rendőrség sikkasztás gyanújával indított nyomozást.

A mai hír ismeretében idézzük fel Orbán Viktor kormányfő pénteki rádióinterjújának részletét: „Ha tudjuk, hogy kik követték el a bűnt, miért sétálhatnak szabadlábon? – kérdezte a Buda-Cash-brókerbotránnyal kapcsolatban a Kossuth rádió reggeli műsorában a miniszterelnök. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány nem irányíthatja az igazságszolgáltatást, kérdés azonban, erősíti-e az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, hogy még nem kattant a bilincs ebben az ügyben.” Az origo.hu cikkében még az is szerepel: Orbán Viktor közölte, sürgősen körül kell nézni más brókercégeknél, „ki kell takarítani ezt az istállót”. Mint mondta, tárgyalnak a Bankszövetséggel arról, „hogyan lehet megakadályozni, hogy ilyen esetek történjenek. Arra is kell választ találni, hova tűnt az emberek pénze.”

(A csütörtökön megjelent Magyar Narancsban részletesen foglalkoztunk a Buda-Cash összeomlásával.)

Neked ajánljuk