Rendőrségi feljelentéssel ért véget egy előválasztási incidens Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
előválasztás_Szolnok

Rendőrségi feljelentéssel ért véget egy előválasztási incidens Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Belpol

A Vásárosnamény központú választókerületben a független Sápi Mónika és az MSZP-s Bíróné Dienes Csilla indul. Elfajuló, trágár hangnemű vitát, cirkuszt, "szemenszedett hazugságot" emlegetnek. Az Országos Előválasztási Bizottság elutasította Sápi Mónika panaszát.

Nem kevesebb, mint 88, döntő többségében kistelepülés tartozik az ország északkeleti sarkában lévő, Vásárosnamény központú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókerülethez. Az ellenzéki előválasztáson két jelölt indul itt: a körzetközpont kórházának megmaradásáért korábban harcot folytató független Sápi Mónika (Momentum-, Liberálisok-, Mindenki Magyarországa Mozgalom- és Új Kezdet-támogatással), illetve Szamossályi polgármestere, Bíróné Dienes Csilla (MSZP, támogatja a Párbeszéd és a Jobbik). A sok hátránnyal küzdő, fejletlen térségben alig van munkahely, a bérek mélyen az országos átlag alatt vannak, a fiatalok elvándorlása szinte megállíthatatlan, a térségben sok az elöregedő település.

A választókerületben eddig csendesen folyó előválasztás rendjét szombaton Szamossályiban zavarta meg incidens.

Sátor nincs, szavazás a művelődési házban

A fehérgyarmati járáshoz tartozó, alig több mint 700 lakosú községben eredetileg nem lett volna szavazás. Lapunknak Sápi Mónika azt mondta, ő kezdeményezte, hogy ellenfele településén is legyen lehetősége az embereknek helyben előválasztani. (A faluban 19 éve Bíróné Dienes Csilla a polgármester.) Így szeptember 25-én reggel 8 órától 12 óráig Szamossályiban előválasztást hirdettek meg az előválasztás hivatalos honlapján. „Amikor azonban háromnegyed nyolckor nagy nehezen megtaláltuk a helyszínt a két delegáltammal együtt, azt tapasztaltuk, hogy választási sátrat nem állítottak fel, és nem jelezte semmi, hogy a helyszínen választás kezdődik. Ezért megkérdeztük a település polgármesterét, aki egyben a másik jelölt, valamint a helyi koordinátorát, Szabados Józsefet, aki a helyszínen tartózkodott, hol van a sátor, mert fel szerettük volna építeni. Azt válaszolták, hogy nem lesz sátor, mert bent a művelődési ház egyik termében fog zajlani ma a szavazás” – idézte fel az eseményeket Sápi Mónika. Ám mivel nem az épület volt hivatalos helyszínként feltüntetve az előválasztási honlapon, többször kérték, hogy a meghirdetett helyen (a művelődési ház előtti téren) állítsák fel a sátrat. Emiatt Sápi és munkatársai kisebb összetűzésbe keveredtek a koordinátorral, valamint a másik jelölttel. 

Sápi Mónika szerint többször sértő hangnemben, durván és fenyegetően léptek fel velük szemben, majd kijelentették, hogy szerintük jogszerű, ha az épület egyik helyiségében lesz a szavazás. Mialatt ezek az események zajlottak, több szavazója arról értesítette Sápit, hogy nem találták a szavazósátrat, és mivel almaszedési szezon van, el is hagyták a helyszínt. A jelölt szerint egy hirtelen ötlettől vezérelve ellenfele és a koordinátor úgy döntöttek, elkezdik a szavaztatást a benti helyiségekben. (A helyi a rendőrségen a térre nem jelentettek be kitelepülést, így azt a hatóság nem is engedélyezte.)

Ekkor Sápi Mónika felhívta az Országos Választási Irodát (OVI), ahonnan – elmondása szerint – azt a tájékoztatást kapta, hogy más helyszínen nem szavazhatnak a választók, mert így érvénytelenek lesznek a szavazataik.

Felhívták a figyelmét arra, amennyiben tovább folytatják jogsértő módon a szavazást, úgy a további szavazatok is el fognak veszni. Sápi ezt tolmácsolta a bent tartózkodó delegáltjainak. Bíróné Dienes Csilla ennek ellenére a szavazás folytatásra buzdította a választókat. 

Az OVI közben értesítette a koordinátort is, a szavazás mégis folyt tovább. Sápi elmondása szerint közölték vele és munkatársaival, hogy nem vehetnek részt a bizottság munkájában. Ekkor már repkedtek a nyomdafestéket nem tűrő kifejezések; „Takarodjanak ki, mert nekik semmi joguk, nincs itt lenni!”; „Gyurcsányista férgek!” - kiabálták nekik a helyiek közül többen is.

Sírás, köpködés

Sápi Mónika több szabálytalanságot emlegetett lapunknak. Sokaknak nem volt személyi igazolványa, csupán lakcímkártyával szavaztak. Megtörtént, hogy

valakinek csak az okmányai voltak a teremben, az illető nem tartózkodott ott.

Sápi állítása szerint Bíróné Dienes Csilla kétszer is bement az épületbe, holott ez a szabályok szerint tilos lett volna. 

Aztán amikor már sokadszorra kérték Sápi delegáltjai a koordinátort és a másik fél delegáltjait, hogy a szabálytalanságokkal hagyjanak fel, az egyik bent tartózkodó személy a független jelölt egyik delegáltját a falhoz szorította. Az idősebb hölgy zokogva jött ki az épületből, verekedéstől tartva. „Ekkor vette fel a kapcsolatot velem telefonon ismét, és ekkor kérte a helyszínen tartózkodó rendőr tőlünk, hogy addig távozzunk, míg tettlegességig nem fajul a dolog” – mondta Sápi Mónika. Hozzátette, amíg az épületen kívül tartózkodott, folyamatosan inzultálták, alpári stílusban, durván, sértő kifejezésekkel illették. Elmondása szerint néha felé is köptek. 

„Sosem gondoltam, hogy egy előválasztás során ilyen megtörténhet. Arra fel voltam készülve, hogy a Fidesz ilyen és hasonló módszerekkel próbálja az ellenfelét »legyőzni«, de azt még álmomban sem gondoltam, hogy mindezt egy előválasztás során fogom megtapasztalni. A legnagyobb gond mégis az, ha nem győz az igazság, nem derül ki, hogy mi történt, akkor nagyon sok ellenzéki szavazó csalódni fog, és nem megy el a jövő áprilisi voksolásra és itt helyben és országosan is a Fidesz fog győzni” – hangsúlyozta Sápi a Narancs.hu-nak.

Feljelentés, etikai vizsgálat

Sápi Mónika és két delegáltja végül szombat délelőtt 11 óra előtt hagyta el a helyszínt, majd Fehérgyarmaton rendőrségi feljelentést tettek. Utóbb arról értesültek, hogy a szamossályi művelődési házon belüli voksolás a meghirdetett délnél tovább tartott, még 13 órakor is többen szavaztak. Két panaszukban és etikai vizsgálatot kezdeményező javaslatukban arról is szóltak, hogy a Szamossályiba érkező voksolókat szervezetten utaztatták és utána megvendégeltél őket. Minderre tekintettel Sápi Mónika arra kérte az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB), hogy az ügyet soron kívül vizsgálja ki, és a Szamossályiban született szavazatokat, a fenti indokok alapján, érvénytelenítse. A hétfő éjjel elkészült etikai eljárás kezdeményezésében ennél is továbbment. Az állítása szerinti szabálytalanságok miatt arra kéri az OEVB-t , hogy állapítsa meg a jogsértés tényét, mondja ki Bíróné Dienes Csilla méltatlanságát. Egyben a fenti indokok alapján zárja ki őt az előválasztásból. Sápi szerint a közösségi médiában lejárató kampány kezdődött ellene, 20 millió forintos tartozással is kapcsolatba hozzák.

"Méltatlan vádak"

Tökéletesen másként látja a történteket Bíróné Dienes Csilla. Az MSZP-s jelölt megdöbbenéssel olvasta, hogy a szeptember 25-i szamossályi voksolás megsemmisítését kérte ellenfele. Arról még nincs hivatalos információja, hogy az etikai eljárás kezdeményezésével az előválasztásból való kizárását javasolta Sápi Mónika. Ahogy a Narancs.hu-nak Bíróné Dienes Csilla elmondta, a "cirkuszt" szombaton Sápi és delegáltjai csinálták, egy órán keresztül megakadályozva, hogy elkezdődjék az előválasztás. Jelezte, nem ő intézte a voksolás helyszínét, ehhez joga sem lenne, de végül azért tartották a művelődési házon belül, mert kint akadályozta volna egy élelmiszerbolt forgalmát. Hozzátette, nemrégiben ugyanígy történt a megyében Lónyán is.

Bíróné szerint durván és fenyegetően ellenfele és delegáltjai léptek fel, elbizonytalanítva a helyi szervezőket. Szerinte

a benti voksolás menetét Sápi egyik delegáltja, egyben élettársa, Vass Albert János akadályozta, aki lefotózta, kire voksolnak az emberek.

„Arról nem tehetek, hogy az alig félnapos szamossályi voksoláson többen vettek részt, mint a kilenc napig tartó vásárosnaményin. Ebben ismertségem és népszerűségem mellett az is szerepet játszott, hogy Fehérgyarmatról és környékéről sokan jöttek el szombaton Szamossályiba, mert itt a Fidesz megfigyelői nem árulják be őket, hogy részt vettek az előválasztáson” – mondta a Narancs.hu-nak Bíróné Dienes Csilla. (Sápi Mónika Vásárosnaményban él.)

A történtekhez az MSZP-s jelölt hozzátette, ellenfele „az első perctől kezdve csinálja a cirkuszt”, ráadásul csak Facebookon keresztül nem lehet előválasztást nyerni. A tettlegességet Bíróné Dienes Csilla tagadta, de mint megjegyezte, a verbális inzultus mindig a másik oldalról jött. A Narancs.hu kérdésére elismerte, hogy múlt szombatra két buszt bérelt 40 ezer forintért, amellyel tényleg hozták és vitték a voksolni szándékozókat. Jelezte, ez az előírások szerint nem szabálytalan, hiszen a választókerület közel 90 településének nagyobb részére nem települt ki előválasztási sátor. Azt viszont „szemenszedett hazugságnak” nevezte, hogy megvendégelték volna a voksolókat.

Az előválasztásnak arról kell szólnia, hogy kiválasszuk a Fidesz képviselőjével szemben a legalkalmasabb a legalkalmasabb jelöltet, s nem arról, ha úgy érezzük, a másik aspiráns esélyesebb a győzelemre, akkor méltatlan vádakkal illessük és hazugságokat terjesszünk róla – mondta végül Bíróné Dienes Csilla.

Az OEVB kedden délután közölte, hogy

elutasította Sápi Mónika panaszát.

Információink szerint a pártok delegáltjai közül öten támogatták, hogy helyt adjanak Sápi észrevételeinek, míg egy tag nem. Az etikai vizsgálatról Sápi Mónika lapunknak úgy foglmazott, ezzel kapcsolatban sincs sok illúziója. „Én itt fejeztem be a közéleti pályafutásomat” - mondta.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

  • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

  • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

  • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.