Rendőrségi vizsgálat a Defend ellen: Túlvállalás

  • Csák Csongor
  • 2002. február 21.

Belpol

Rendőrségi vizsgálatot kezdeményezett a legfőbb ügyész annak kiderítésére, hogy folytat-e a személy- és vagyonvédelemről szóló törvénnyel ellentétes tevékenységet a Defend Security Kft. A Földi László egykori hírszerző nevével fémjelzett őrző-védő cég amúgy megállíthatatlannak tűnik: a Magyar Postával a múlt év végén kötött ötéves megállapodás révén a vállalat a pénzszállítás domináns szereplőjévé nőtte ki magát, és ha a terveiben szereplő OTP Bankot is sikerül becserkésznie (amellyel egyébként

Rendőrségi vizsgálatot kezdeményezett a legfőbb ügyész annak kiderítésére, hogy folytat-e a személy- és vagyonvédelemről szóló törvénnyel ellentétes tevékenységet a Defend Security Kft. A Földi László egykori hírszerző nevével fémjelzett őrző-védő cég amúgy megállíthatatlannak tűnik: a Magyar Postával a múlt év végén kötött ötéves megállapodás révén a vállalat a pénzszállítás domináns szereplőjévé nőtte ki magát, és ha a terveiben szereplő OTP Bankot is sikerül becserkésznie (amellyel egyébként

egy ezt elősegítő szándéknyilatkozatot már aláírt), egyeduralkodóvá válhat e területen.ADefend Security Kft. cégbejegyzését törvénysértőnek vélő Keller László szocialista képviselő még tavaly felhívta a legfőbb ügyész figyelmét arra, hogy a biztonsági vállalat profilja több, a személy- és vagyonvédelemről szóló törvénybe ütköző tevékenységre is kiterjed. Polt Péter első állásfoglalásában elismerte ugyan, hogy a Defend Security Kft. tevékenységének egyike-másika nincs közvetlen kapcsolatban a fő tevékenységeinek számító személy- és vagyonvédelemmel, illetve magánnyomozással, ám hozzátette: a jogvesztő határidő miatt a cégbíróság nem léphet fel a szabálysértő ellen.

Keller László újbóli levelére válaszolva (amelyben a szocialista képviselő a szerinte törvénysértő helyzet megszüntetésére teendő ügyészségi lépéseket firtatta) Polt Péter újfent leszögezte: a cégtörvény alapján az ügyészség nem indíthat pert a Defend Security társasági szerződésének érvénytelenítése végett. Ám mivel a legfőbb ügyész szerint is vannak a Defend Security Kft. cégjegyzékben szereplő tevékenységei között olyanok, amelyek ellentétesek lehetnek a személy- és vagyonvédelmi törvénnyel, rendőrségi vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére: ténylegesen is űzi-e a cég ezeket.

A szocialista honatya úgy véli, nincs túl sok oka az elégedettségre. Szerinte az ügyészség élhetne a perindítás eszközével, amelynek használatára a cégtörvény egyik passzusa kifejezetten feljogosítja. Ráadásul Polt válaszában úgy ítéli meg: "A rendelkezésre álló adatok alapján - amennyiben jogvesztő határidő ebben nem akadályozná - okot látna a Defend Security Kft.-vel szemben törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatására."

Más kérdés, hogy a rendőrségi vizsgálat, esetleg az ügyészség által indított per milyen eredménynyel kecsegtetne. Elég csak a Fidesz közeli cégek utáni "nagytakarítással" hírbe hozott Schlecht Csaba ügyére gondolni - tavaly szeptemberben a rendőrség bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást, az ügyészség pedig elutasította az ezt kifogásoló szabaddemokrata politikusok panaszát -, esetleg felidézni, hogy a rendőrség 1998 és 2001 között tucatszor ellenőrizte és találta rendben a felügyeleti jogkörébe tartozó Defend Security Kft.-t.

Az eljárások kimenetelét valamelyest az is behatárolja, hogy a személy- és vagyonvédelemről szóló törvény passzusai alól nem a legnehezebb kibújni. Polt Kellerhez intézett válaszában úgy fogalmaz: "Annak nincs akadálya, hogy a magánnyomozói, vagyonvédelmi tevékenységgel foglalkozó szervezet újabb gazdasági társaságot hozzon létre, és a képviselő úr által sérelmezett tevékenységeket annak tevékenységi körébe sorolja." Keller ezt úgy értelmezi, hogy "a Defend még azt a fáradságot sem vette, hogy legalább a törvényesség látszatát fenntartsa".

A jelek szerint Földi cégén egyébként is képtelenség "fogást találni": január végén tagadta meg a rendőrség a nyomozást a Magyar Postának a Defend Security Kft.-ben történő tulajdonszerzésével kapcsolatos feljelentés ügyében. (Két szocialista képviselő tavaly novemberben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen; szerintük a postának félmilliárd forintos vagyoni kárt okoztak azok a tagi kölcsönök, amelyeket a biztonsági cégnek nyújtott.) Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő is pert vesztett az őrző-védő céggel szemben, miután a bíróság szerint valótlanul állította, hogy annak félmilliárdos adótartozása van (lásd a Van egy jó híre című írást).

A tavaly 5-6 milliárd forintos árbevételt (amelyből nem kevés származott állami megrendelésekből, lásd: ´felsége hírszerzője, Magyar Narancs, 2001. április 26.) elkönyvelő Defend Security Kft. közben töretlenül gyarapszik. Ügyvezetője szerint 2001-ben már valamennyi nyereséget termelt, jóllehet az évet csaknem egymilliárdos veszteséggel kezdte. A jövőt illetően több mint biztató a Magyar Postával az elmúlt év végén nyélbe ütött, 2005 végéig szóló pénzszállítási szerződés, hiszen ennek csak az idei értéke alig marad el a 650 millió forinttól.

Ha pedig az OTP Bank trófeáját is felszögezi a falra, a Defend Security Kft. akár a hazai pénzszállítási piac háromnegyedét is kisajátíthatja - állítják biztonsági szakemberek. Márpedig erre minden esélye megvan Földi cégének, tekintve, hogy korábban olyan szándéknyilatkozatot írt alá a hitelintézettel, miszerint meghívják azokra a tenderekre, amelyeket az OTP Bank biztonságtechnikai szolgáltatásokra ír ki, amennyiben a bank jelenlegi őrző-védő partnere nem tud eleget tenni feladatainak, illetve lejárnak a vele kötött szerződések.

A Defend Security Kft. ázsiójának emelkedését mi sem bizonyítja jobban, mint az a nemrég felröppent hír, hogy egy hazai befektetési társaság szemet vetett a vállalkozásra. A biztonsági cégek nem tartoznak a legígéretesebb üzleti lehetőségek közé, ám a Magyar Hírlap értesülései szerint az érdeklődőt nem is a haszonszerzés motiválja - sokkal inkább az a szándék, hogy egy esetleges áprilisi kormányváltás során is garantálja a Fidesz jó embereként elkönyvelt Földi boldogulását. Aki - amint azt a lapunknak tavaly adott interjújában elmondta (Magyar Narancs, 2001. július 12.) - ugyan nem vár politikai változást az idén, ám ha ez mégis bekövetkezne, akkor tudatában van annak: "A kivégzőosztag már sorakozik."

Csák Csongor

Van egy jó híre

Pert nyert a Defend Security Kft. Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő ellen. A Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerős ítélete szerint Eörsi megsértette a Defend jó hírnevét, amikor sajtótájékoztatón ismertette az APEH-hez írt levelét, amelyben arra volt kíváncsi: miért nem hajtja be az adóhatóság a Defend Security Kft. 500 milliós adótartozását? A honatya - akit eltiltottak a további jogsértéstől, továbbá 800 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezték - fellebbez, mivel úgy véli, a bíróság nem vett figyelembe egy általa benyújtott bizonyítékot. A dokumentum tanúsága szerint az őrző-védő cég tavaly márciusi taggyűlésének egyik napirendi pontjában az szerepelt, hogy a társaságban részesedést szerző Magyar Fejlesztési Banktól kapott hitelt elsődlegesen a Defend Security Kft. 464 millió forintos adótartozásainak rendezésére fordítsák.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?