Republicon: bezuhant a Fidesz támogatottsága a választások óta

  • narancs.hu
  • 2024. július 15.

Belpol

A Tisza Párt minimálisan növelte a támogatottságát. 

„A választások után készülő kutatásokban a kérdezettek gyakran a választáson győztes párt felé húznak, jellemző, hogy a pártok, akik jól szerepeltek a választáson, a kutatásokban is többletre tesznek szert. Ezt „győzteshez húzásnak” nevezzük. A 2024 júniusi választás győztese alapvetően a Fidesz-KDNP, hiszen ők küldik a legtöbb képviselőt az Európai Parlamentbe, és számtalan település vezetését adják, hiába esett vissza a pártszövetség népszerűsége az elmúlt két évben. A 2022-es országgyűlési választás után is taroltak a kormánypártok a felmérésekben, míg a népszerűségük csökkenni nem kezdett néhány hónappal később. Jelenleg azonban úgy tűnik, a választók számára sem egyértelmű, ki a 2024-es duplaválasztás igazi győztese, és a győzteshez húzás nem állapítható meg a Fidesz-KDNP esetében” – olvasható a Republicon Intézet friss kutatásában. 

A felmérés szerint

  • A közel 45 százalékos EP választási szerepléshez képest jelenleg a válaszadók 41 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, ami a teljes népesség 31 százaléka. Nem, hogy a kormánypártok többletre tettek volna szert, még kis mértékben vissza is esett a támogatottságuk.
  • A Tisza Párt nagyon jól szerepelt a választáson, a szavazatok közel 30 százalékát kapta EP listájuk, és minimális többletre is szert tettek az elmúlt hónapban, jelenleg a pártválasztók 31 százaléka szavazna a pártra, és a teljes népesség 23 százaléka. Ez a mindössze 1,5 százalékpontos többlet a választási eredményhez képest még nem mondható győztesnek húzásnak, de tény, hogy ezen a választáson a semmiből jövő Tisza Párt és Magyar Péter aratták a legnagyobb relatív sikert.
  • A Mi Hazánk önálló listán EP mandátumot tudott szerezni, június 9-én a szavazatok közel 7 százalékát kapta. Jelenleg a pártválasztók 5 százaléka szavazna a pártra, ami két százalékponttal elmarad az EP szereplésétől, de továbbra is eléri a parlamenti küszöböt. A teljes népesség 4 százaléka szavazna a Mi Hazánkra.  
  • A DK a pártválasztók 7, a teljes népesség 5 százalékának szavazatára számíthat jelenleg, bejutna a parlamentbe, az MSZP-re a pártválasztók 3, a teljes népesség 2 százaléka szavazna, a Párbeszéd támogatottsága nem érte el az egy százalékot. 
  • Az MKKP jellemzően jobban szerepel közvélemény-kutatásokban, mint a választásokon, ez most is így alakult. A Kutyapárt EP listája a választáson 3,6 százalékot ért el, ezzel szemben a jelenlegi válaszadó pártválasztók 6 százaléka állítja, hogy az MKKP-ra szavazna, ami a teljes népesség 4 százaléka.
  • A Momentum valamivel több szavazatot kapott az EP választáson, mint a Kutyapárt, de összességében rosszul szerepelt a választáson, ez a jelenlegi közvélemény-kutatásban is látható. A pártválasztók 4, a teljes népesség 3 százaléka szavazna a párta, nagyjából a választási eredményükkel összhangban. 
  • A választáson induló mikropártok közül a Jobbik és az MMN tudta elérni a pártválasztók körében 1 százalékos támogatottságot az új kutatásban, de a teljes népességben 0 százalék a támogatottságuk. A mikropártok méretükből fakadóan nehezen felmérhetők, így nem érdemes különbséget tenni az 1 és 0 százalékos pártok között. Az LMP teljesen lenullázódott a választást követően, bizonyára megütötte a pártot, hogy összefüggésbe került a Fidesszel, különösen Szentkirályi Alexandra visszalépése után. 

 

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2024. július 3 - 8. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk