Republikon: erősödött az ellenzék, nő az előnye a Fidesszel szemben

  • narancs.hu
  • 2021. október 11.

Belpol

A Jobbik támogatottsága mindeközben csökkent, nem jött be a szavazóinak az előválasztás.

Csökkent a bizonytalanok aránya a pártok fokozott kampányának hatására Magyarországon – írja a Republikon Intézet kutatása alapján a Telex. A közvéleménykutató szerint ha most lenne az országgyűlési választás, a friss felmérés válaszadóinak 75 százaléka biztosan elmenne szavazni is.

A mostani kutatásból úgy tűnik, a teljes népesség körében erősödött a DK, a Momentum, az MSZP, sőt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is (mely mint ismert, nem vesz részt az előválasztásban). A DK 13-ról 14 százalékra, a Momentum 6-ról 7 százalékra, az MSZP 5 százalékról 6-ra, az MKKP pedig 1-ről 2 százalékra javított szavazói bázisán a Republikon ezen felmérése szerint. Egyedül a Jobbik tábora fogyatkozott meg: a párt támogatottsága 12 százalékról 10-re apadt. A Párbeszéd és a Mi Hazánk továbbra is 1-1 százalékon állnak, az LMP 2 százalékon teljesít. A legerősebb ellenzéki párt jelenleg a DK. Az ellenzék állítólag annak is köszönheti az erősödését, hogy tovább csökkent a bizonytalanok aránya, 24-ről 22 százalékra.

A Fidesz támogatottság úgy fest, stagnál, az ellenzéki mozgósítás jobban mobilizálta az ellenzéki választókat: a teljes népesség körében 6 százalékkal, a pártválasztók körében 8 százalékponttal erősebb a hatpárti összefogás a Republikon szerint, mint a Fidesz. A kormánypárt a pártválasztók körében is gyengült egy keveset: előnye 45 százalékról 44-re esett.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült október 1-4. között.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.