Rezsi Szilárd alapítványa kétmilliárdot kap, a Csepeli Munkásotthonnak viszont nulla forinttal kell beérnie

  • narancs.hu
  • 2017. június 19.

Belpol

Ilyen remekül működik a NER. Ellehetetlenülhet az intézmény, mert a rezsibiztos nem szereti.

Németh Szilárd csepeli magánháborújáról ír a HVG, a rezsibiztos ugyanis még a XXI. kerület polgármestereként meg akarta szerezni a helyi munkásotthont (kultúrházat), de ez nem jött össze. Ám megértő lélekre talált Hoppál Péter kulturális államtitkárban, akivel együtt próbálják ellehetetleníteni az intézményt. Hoppál tavaly megfelezte, idén pedig szimplán megvonta a Csepeli Munkásotthon támogatását.

Az intézménnyel június elején, egy levélben közölték, hogy nincs több hozzájárulás, és bár nem indokolták a döntést, a lap szerint a forrásmegvonás nem független attól, hogy Németh Szilárd Fidesz-alelnök hosszú évekkel ezelőtt hadjáratba kezdett az intézmény ellen; már korábban megvonta a munkásotthon önkormányzati támogatását, és megpróbálta megszerezni a Fővárosi Bíróságtól az alapítói jogokat, de a terv nem jött össze.

Az intézmény belülről

Az intézmény belülről

Fotó: a Csepeli Munkásotthon honlapja

A HVG szerint, ha a munkásotthont sikerülne felszámolni Csepelen, az egyik utolsó, nem a kormánypárt által uralt intézmény is elesne, és a nem fideszes civil szervezetek hely nélkül maradnának, mivel a kerület kormánypárti vezetői nemigen engedik be a művelődési intézményekbe a valódi civil szervezeteket.

Borbély Lénárd, a kerület fideszes vezetője szerint viszont, ha a intézmény köztulajdonba kerülne, az garanciát jelentene „a kultúra további fellendítésére, a csepeli polgárok életének további színesítésére”. Ebben csak az a furcsa, hogy a Németh Szilárdhoz kötődő birkózócsarnok esetében éppen a Borbély vezette testület javasolta, hogy a pénzt (kétmilliárd forintot) és magát a projektet is adják a Németh Szilárd lakására bejegyzett alapítványnak.

Neked ajánljuk