Egy sokkoló diagram tökéletesen megmutatja, hogyan tette tönkre a kormány az oktatást

  • - gm -
  • 2017.06.19 16:31

Belpol

Így veszik el a gyerekek jövőjét.

Ma kezdődtek meg a középszintű szóbeli vizsgák a középiskolákban, vagyis a diákok hamarosan megkapják az érettségi bizonyítványaikat. Vélhetőleg ennek alkalmából készített egy tök egyszerű, ám beszédes diagramot az MTI az Oktatási Hivatal (OH) adatait felhasználva. Ebből pedig az derül ki, hogy 2011 óta drasztikusan csökken az érettségizők száma Magyarországon, holott korábban (ha szerény mértékben is) növekedés volt tapasztalható. Mindez aligha független attól, hogy a kormány 16 évre szállította le a tankötelezettségi korhatárt, ami csak növelte a Magyarországon amúgy is drámaian magas lemorzsolódást: egy korábbi módszertani kísérlet azt mutatta meg, hogy mindössze egyetlen tanévben több mint 42 ezer gyerek hagyta ott az iskolát.

false

Pedig az érettségik mellett nem nehéz érvelni: egy 2015-ös tanulmány pontosan leírta, hogy aki érettségit szerez, az a munkaerőpiacon sikeresebb lesz, könnyebben tud reagálni a változásokra; ha pedig leépítik az érettségit adó középiskolai képzést, azzal csak fékezik a társadalmi mobilitást és növelik a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Hogy milyen előnyei vannak az érettséginek, azzal nemrég mi is foglalkoztunk:

„A magyar oktatás történetében még nem hangzott el ilyen durva, tudásellenes kijelentés”

Minden adat azt mutatja, hogy aki gimnáziumban végez, jobb esélyekkel indul az életben. Nagy visszhangot váltott ki Parragh László múlt heti kijelentése, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke ugyanis egy rögtönzött sajtótájékoztatón „óriási hibának" nevezte, hogy a polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat.

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

  • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

  • Hüttl Tivadar
  • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.