Rombolja az önkormányzatiságot az építési törvénytervezet a TÖOSZ szerint

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Belpol

A fideszes vezetésű Települések és Önkormányzatok Országos Szervezetének sem tetszik, hogy egyetlen minisztérium dönthet minden beruházásról.

Kemény kritikát fogalmazott meg a TÖOSZ, miután kiderült, Lázár János minisztériumának kizárólagos feladatkörébe tenné az állami, és önkormányzati beruházásokat, amennyiben azok legalább fele arányban állami vagy uniós pénzből jönnek létre. A közlemény szerint jelenleg „nincs, és az önkormányzatok forráshiányos helyzete miatt nem is várható, hogy lesz olyan önkormányzati építési beruházás ma Magyarországon”, ami ezen kívül esik, ezért indokolt lenne inkább értékhatárt kijelölni, például nettó 500 millió forintot. Csak az ezt meghaladó építkezések kerüljenek állami felügyelet alá.

A TÖOSZ azt is kifogásolja, hogy a törvénytervezetből nem derül ki, hogyan működnek majd a minisztérium monitoring bizottságai.

Nem csak a TÖOSZ szerint helytelen a kormány terve. A szegedi alpolgármester, Binszki József egyenesen alaptörvényellenesnek nevezte, hogy az állam csorbítja az önkormányzatok tulajdonosi jogait.

Most a TÖOSZ is az Alaptörvényre hivatkozik. Szerintük az új törvénytervezet az önkormányzat tulajdonjogának a korlátozásáról nyilatkozik. „Nyilván egyértelmű, hogy a helyi önkormányzat a tulajdonosi jogokat törvény adta keretek között gyakorolhatja, de álláspontunk szerint az Áébrtvt. az hatályos szabályozáshoz képest tovább rombolja az önkormányzatiság lényegét.”

Tegnap írtunk arról, hogy nemcsak a Nyugati tér felújítását, de budapesti fejlesztések egész sorát húzta keresztül egyetlen tollvonással Lázár János.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk