Sajátos jogértelmezés Székesfehérváron - Enni kéne

  • Acsai N. Ferenc
  • 2009. október 8.

Belpol

Erőből próbál egy gazdasági jellegű vitát elintézni egy vendéglátóssal a székesfehérvári Vörösmarty Színház és fenntartója, az önkormányzat. A konfliktus miatt a családi vállalkozás simán tönkremehet.
Erőből próbál egy gazdasági jellegű vitát elintézni egy vendéglátóssal a székesfehérvári Vörösmarty Színház és fenntartója, az önkormányzat. A konfliktus miatt a családi vállalkozás simán tönkremehet.

A székesfehérvári Vörösmarty Színházban a vendéglátást eddig szolgáltató vállalkozásnak nyáron az új vezetés kiadta az útját; a kárvallott perel.

Tavaly májusban második nekifutásra sikerült a fehérvári közgyűlésnek új igazgatót választania a színház élére. A fenntartó önkormányzat által kiírt igazgatói pályázatra nyolcan jelentkeztek, de az áprilisi titkos szavazáson senki nem kapott többséget, vagyis legalább 17 szavazatot a 32-ből. Ahogy a helyi sajtó írta, "az erősen politikai színezetűvé vált direktorválasztás ügyében a pártok nem tudtak megállapodni". Az új pályázat után, május végén 17-14 arányban Vasvári Csabát választotta a közgyűlés Szurdi Miklós ellenében (egy szavazat érvénytelen volt), pedig a győztest előzetesen sem a színház társulata, sem a szakmai szervezetek nem támogatták. A nyári csend után 2008 őszén indult be az ilyenkor szokásos nagytakarítás: több munkatárs, köztük az intézmény gazdasági igazgatója távozott a színháztól, februárban pedig már lehetett tudni, hogy idén nyártól sem a 12 tagú tánckarra, sem néhány színészre nem tart igényt az igazgató. És így került sor a vállalkozóra is, aki a Vörösmarty Színház vendéglátóegységeit

1998 óta

üzemeltette. A szerződést évente hosszabbították, egészen az épület 2004-ben kezdődött felújításáig. Ekkor új alapokra helyezték az együttműködést: a vállalkozó beszállt a felújítás költségeibe annak fejében, hogy határozott időtartamra, 2012 végéig kötik meg az új kontraktust, ezzel biztosítva a befektetett pénze megtérülését. A megállapodás értelmében a Ring Bt. nagyjából 20 millió forintot költött olyan fejlesztésekre, melyek a szerződés lejárta után a színház tulajdonába kerülnek. Kialakítottak egy nyilvános, földszinti kávézót, két emeleti büfét és egy belső éttermet 130 fős kapacitású konyhával. A vállalkozás 12 alkalmazottal működött, a színházi előadásokra érkező közönség kiszolgálása mellett a nyilvános kávézóban havi 2-3 alkalommal tartottak rendezvényeket: dzsesszesteket, dumaszínházat, minikabarékat.

Ring Ferenc üzletvezető azt mondja, az igazgatóváltás után az új vezetés letiltotta a kávéházi esteket, beleszóltak a nyitvatartási időbe, minden fronton próbálták akadályozni a normális működést, majd idén áprilisban a bérleti szerződés egyik pontjára hivatkozással Vasvári Csaba 90 napos felmondási idő mellett, indoklás nélkül felmondta a megállapodást. A vállalkozó ezt nem fogadta el. "Ez egy családi vállalkozás, azzal a céllal indítottuk, hogy a szerződés lejártáig kifizetjük a hiteleket, és megkeressük a befektetett összeget meg természetesen a nyereséget" - mondta lapunknak.

Szabó Gábor ügyvéd, a Ring Bt. jogi képviselője szerint a határozott idejű szerződést a felek vagy közös megegyezéssel módosíthatják, vagy sehogy. Jelen szerződés 2012. december 31-ig szól, de van benne egy 90 napos felmondásról szóló passzus - Vasvári erre hivatkozva mondta föl a megállapodást. Pedig ez nyilvánvalóan arra vonatkozik, hogy amennyiben a szerződés lejárta előtt 90 nappal nem nyilatkozik valamelyik fél a továbbiakról, a megszűnést követően a szerződés határozatlan idejűre vált.

A felek között tehát e pont másképpen értelmezése miatt van vita. Amivel semmi gond nincs, jegyzi meg az ügyvéd, ha a Vörösmarty Színház, miután megkapta a választ, hogy a Ring Bt. nem fogadja el a felmondást, elmegy a bíróságra, hogy peres úton mondassa ki a felmondás érvényességét. Ehelyett a színház tulajdonosa és fenntartója, a székesfehérvári önkormányzat beállt az intézmény mögé, és a jegyző mondta ki, hogy a felmondás jogszerű. Miután az évad utolsó napja után a Ring Bt. dolgozóit a biztonsági őrök nem engedték be a színházba - vagyis a munkahelyükre -, július 11-én birtokvédelemért folyamodtak a bírósághoz.

Vasvári egy későbbi levelében az ügy lezárásáról (!) azt írja, hogy azokra a berendezési tárgyakra és eszközökre, amelyekre a bt. igényt tart és a tulajdonjogot igazolja (ezeket saját költségén, az önkormányzattal együttműködve építette és szerezte be - A. N. F.), legkésőbb augusztus végéig szállítsa el. Amit nem tud igazolni, azt a színház sajátjának tekinti, és használatba veszi.

"Az arcátlanság és a pofátlanság netovábbja - teszi hozzá Szabó -, hogy valaki erőszakkal érvényt szerez valaminek, aminek egyébként megvan a normális elintézési módja.

Az ötvenes éveket

idézi az a magatartás, hogy a saját tulajdonodból, amiben a te pénzed van, állj fel, és menj a francba, mert én úgy döntöttem. Kirúglak a sajátodból." Több alkalommal próbált megállapodni a bt. a várossal, sikertelenül. A vállalkozás beépítette eszközök értékét és a következő három és fél év lehetséges árbevételét alapul véve - a vállalkozás tavalyi bevétele csak a színházban működtetett egységekből 80 millió forint volt -, 45 millió forint lelépési pénzt kértek, amit az önkormányzat nem fogadott el, maximum arra mutatott hajlandóságot, hogy a beépített eszközök árát - körülbelül 8 millió forintot - megtéríti. Mivel a színházban lévő adott helyiségekre működési engedélye a Ring Bt.-nek van, ameddig nem állapodnak meg a felek, harmadik fél állandó jelleggel nem dolgozhat bennük.

Vasvári Csaba, a Vörösmarty Színház igazgatója reményét fejezte ki, hogy az évadkezdésre megoldódik az ügy, arra a kérdésre viszont, hogy miként, nem válaszolt. A szerződés részleteibe nem kívánt belemenni, a színház belső ügyének tekinti őket, egyelőre nem kívánja tájékoztatni róluk a sajtót.

Csapó Csilla, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere szerint valóban úgy néz ki, hogy nem lesz normális vendéglátás a színházban. Megpróbálja közgyűlési témává emelni az ügyet; de hogy a magát új többségnek nevező testület befogadja-e, azt nem tudja előre. (Székesfehérváron idén tavasszal átalakultak az erőviszonyok, közgyűlési többsége az addig ellenzéki Fidesznek és a szövetségeseinek lett - lásd: Jut idő építkezésre, Magyar Narancs, 2009. április 9.)

Székesfehérvár tavasszal hivatalba lépett jegyzője, Bóka Viktor nem kívánt nyilatkozni az ügyben, így nem kérdezhettük meg tőle, hogy leveleiben milyen alapon állapítja meg ő a szerződés felmondásának jogosságát, valamint egy közpénzből épült és fenntartott intézmény hogyan hagyhatja szolgáltatás nélkül a közönséget.

Két hete Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékával kezdődött az évad a Vörösmartyban. Az igazgató, ahogyan ígérte, megoldotta a vendéglátósügyet.

Információink szerint a fehérvári belvárosban több egységet is üzemeltető Alba Korzó Kft. ideiglenes működési engedéllyel kinyitott a kávézóban, nem zavartatva magát attól, hogy a helyre még érvényes működési engedélye van a Ring Bt.-nek. Az új üzemeltető ügyvezetője, Völgyi Sándorné nem kívánt nyilatkozni.

A Ring Bt. július 11-én adta be a keresetet a bíróságra, a havi törlesztőrészletek, amiket a vendéglátóegységeknek kellene kitermelniük, pörögnek. A vállalkozás abban bízik, hogy kitartanak a tartalékai a per végéig.

Figyelmébe ajánljuk