Schadl: „Maximum csinálok egy bűncselekményt, és szájba b.szom az ügyészt”

  • narancs.hu
  • 2023. február 16.

Belpol

A végrehajtói kar letartóztatott elnöke a feleségével beszélt telefonon a családi házuknál tartott házkutatások után.

Schadl György letartóztatása után telefonon utasította feleségét és apját, hogy rejtsék el értéktárgyaikat. Ezt ők megtették, de lebuktak, ezért a rendőrség házkutatást tartott náluk. Az eset után a házaspár kétszer is beszélt telefonon, a Telex birtokába került hangfelvételek tanúsága szerint Schadlné rendkívül kiakadt, férje pedig nem értette, ha ő van a börtönben, akkor miért van „leb.aszva” még a kint történtekért is.

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét 2021. november 5-én tartóztatták le. A letartóztatás után Schadlék házában házkutatást tartottak, de első körben nem foglaltak le semmit. Később Schadl telefonált a börtönből, hogy rábírja apját és feleségét, azok rejtsék el értékeiket. Ők 2022. január 4-én széfet béreltek a Bartók Béla úti OTP-fiókban, ahol 110 millió forint értékű ékszert helyeztek letétbe. Schadl feleségét, Schadl-Baranyai Helgát azóta emiatt különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják, de az asszonnyal szemben egy másik ügyben is vizsgálódik az ügyészség. 

A lap birtokába jutott két, 2022. március 2-án készült hangfelvételen a Schadl házaspár telefonbeszélgetései hallhatók. Schadl György ekkor már a börtönben ült, az első házkutatás után a rendőrség pedig másodszor is kiszállt a családi házhoz.

 

[...]

Baranyai: „Nem szeretek reggel hatkor a készenléti rendőrségre ébredni.”

Schadl: „Na, mi történt már megint?”

B: „Reggel hatkor már itt voltak.”

Sch: „És mit akartak?”

B: „Házkutatás volt megint.”

Sch: „Mit kerestek?”

B: „Pénzt, nagyobb értékű vagyontárgyakat, ékszereket, ilyesmit.”

Sch: „Besz.rok b.zdmeg! És mit találtak?”

B: „Nem foglaltak le semmit.”

Sch: „És milyen ügyben? Az én ügyemben jöttek ki már megint?”

B: „Igen.”

[...]

 

B: „Szívem, fejezzük be ezt a beszélgetést légy szíves. [...] Reggel hatkor erre ébredtem.”

Sch: „Ne engem b.sszál le, szívem! Tényleg engem szúrsz le ezért is?”

B: „Nem ezért szúrlak le. Nem tudod, hogy mindennap mit kell átélnem itt kint.”

Sch: „Most mit mondjak, szívem? Itt rohadok a börtönben, és én vagyok leb.szva ezért is!?”

A beszélgetés nemsokára véget ért. Schadl később többször is próbálta elérni a feleségét, de ő csak este hat után vette fel a telefont:

[...]

Baranyai: „Biztos, hogy amúgy ez is a cél még ráadásul, tudod, hogy pszichésen [nyomást gyakoroljanak].”

Schadl: „Jó, de figyelj, ettől nem fogok bevallani olyan dolgot, amit nem csináltam. Maximum csinálok egy bűncselekményt, és szájba b.szom az ügyészt… Ezen kívül mást mit várnak?”

B: „Nyilván nem kell olyat bevallani, amit nem követtél el. Tehát hiába csinálják most azért, mert valaki összesz.rja magát, hogy be kell mennie 30 napra, de olyat nem kell bevallani, amit nem csináltál. És most a fejük tetejére állnak, sem fogsz ebben valamit [bevallani], amit nem csináltál.”

Sch: „Csak látják, hogy velem nem bírnak, és akkor nekiállnak, hogy kimennek hozzád f.szszopóskodni reggel hatkor. Ahelyett, hogy fölhívnának telefonon, hogy hol van. B.sszák tele a büdös k.rva anyjukat!”

B: „De ráadásul tényleg nem volt semmi lefoglalva.”

Sch: „Ott voltak ők maguk, elvihették volna még, amit akartak. Mindent, bármit, mindent, de most is mindent elvihettek. Én mondom abból, amit akarnak, semmit nem vittek el. Semmit. Semmit!” 

A rendőrök később megtalálták a széfet az abba rejtett tárgyakkal, és lefoglalták azokat. Schadl-Baranyai Helgára az ügyészség két év öt évre felfüggesztett börtönbüntetést és 50 millió forint pénzbüntetést kért.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl és 21 társa – köztük Völner Pál – ellen. A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke „korrupciós kapcsolatot” alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárral, fideszes politikussal. Ennek keretében Schadl György rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki mindezért cserébe Schadl érdekében gyakorolta befolyását a végrehajtók kinevezésekor. Az ügyészség októberben 8 év börtönt kért Völner Pálra.

A Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából sorra kerültek elő telefonbeszélgetések az elmúlt hetekben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.