A népszámlálás előzetes eredményei alapján 9 millió 604 ezren élnek Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2023. február 16.

Belpol

A népesség 18 százaléka Budapesten él.

Közzétette a tavaly október-novemberi népszámlálás első előzetes eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A hvg.hu tudósítása szerint Kovács Marcell, a népszámlálás vezetője a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón elmondta:

2022. október 1-jén, a népszámlálás eszmei időpontjában Magyarország lakossága 9 millió 604 ezer fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer.

Hozzátette, a legutóbbi két népszámlálás közötti időszakban mind a születések, mind a halálozások száma ingadozott. A születési statisztikákban 2011 jelentette a mélypontot, de azóta egyre több gyerek született.

A teljes népességből 4 millió 613 ezer férfi, 4 millió 991 ezer nő, a 14 év alattiak száma 1 millió 407 ezer. Az idősödő korszerkezet miatt egyre több az elhunytak száma, az elmúlt 11 évben ez 464 ezres csökkenést okozott a lakosságszámban, ezt viszont 131 ezer bevándorló „korrigálta”. Tavaly október 1-jén a népesség 21 százaléka időskorú, a gyermekkorúak aránya pedig 15 százalék volt. 

A lakosság száma csak Pest és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt, a természetes fogyás pedig Békésben volt a legnagyobb. Bár minden településtípus esetében csökkent a lakosság, a községekben ennek aránya kisebb volt (1,8 százalék), mint a megyei jogú városokban. Az ország legsűrűbben lakott térsége Budapest, ahol a lakosság 18 százaléka él. A megyék közül Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron a legsűrűbben lakott, míg Somogy megye népessége a legkisebb.

Magyarországon az utolsó hagyományos népszámlálás tavaly október 1. és november 28. között zajlott. Október 16-ig online lehetett kitölteni a kérdőívet, majd a számlálóbiztosok keresték fel a háztartásokat. A jövőben kizárólag adminisztratív források feldolgozásából fogják kinyerni az adatokat.

Az adatgyűjtés nem volt zökkenő mentes. Az első napon terheléses támadás érte a weboldalt, majd hálózati hiba miatt a személyes népszámlálás is akadozott. A népszámlálás további anomáliáival ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

A részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.

A KSH által készített statisztikákról és az intézmény szerepéről, működéséről lapunk legfrissebb számában Mellár Tamással, a statisztikai hivatal korábbi elnökével olvasható interjú:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk