Schmidt Mária: Támadás alatt állunk, Németországnak pedig fogalma sincs a 21. századról

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. aug. 21., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Terror Háza vezetője NER-kompatibilis programot hirdetett: a nemzeti létünkért folyamatosan harcolni kell.

„A fennálló rendet képviselő technokrata elithez tartozó körök elveszítik a többség támogatását” – ezzel nyitott Schmidt Mária a kormánypárthoz minden korábbinál hű Kommentár folyóirat friss számának adott interjújában. A Terror Háza Múzeum főigazgatójával készült interjú pikantériája, hogy azt Békés Márton, a folyóirat új főszerkesztője készítette, aki egyben a múzeum kutatási igazgatója, vagyis Schmidt a főnöke. Ennek megfelelően az interjú a barátinál is barátibb hangú lett, Schmidt Mária már-már monologizálva fejti ki benne a világnézetét.

Kormányzáspárti folyóirat

A Kommentárt éveken keresztül a konzervatív oldal színvonalas eszmetörténeti folyóirataként tartották számon. A Magyar Hang a múlt héten írta meg, hogy a lapnál felállt a korábbi szerkesztőbizottság egy része, és az eddigi főszerkesztő helyére Békés Mártont, a Terror Háza múzeum kutatási igazgatóját nevezték ki. Békés a lapnak azt mondta, a Kommentár visszatér az „eredeti, konzervatív irányvonalához, konzervatívabb lesz, mint valaha”, sőt, a főszerkesztő szerint „kormányzáspárti” folyóiratot csinálnak majd.

 

 

 

 

 

 

 

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint az elit alkalmatlan arra, hogy megújuljon, ezért Magyarországon elsőként elindult a folyamat, hogy az elitet a magyarok 2010-ben leváltották és meg is büntették. De Schmidt szerint Nyugaton is ez zajlik, ahol az elit elveszíti a többség támogatását. Schmidtet kérdezték a májusi V4-es konferenciáról is, ahol többek között Milo Yiannopoulos és Steve Bannon adott elő, igen busás honoráriumért. Szerinte az itt fellépők inspirációért jöttek Magyarországra, és felszabadultan tudtak előadni, mert nálunk nem olyan „gúzsba kötött” a szellemi élet, mint Nyugaton.

Újabb durva részletek derültek ki Milo Yiannopoulos és Steve Bannon budapesti fellépésének horribilis díjazásáról

Rongyos 60 ezer dolcsinál tart a hakni ára, és még az sem biztos, hogy ez a végösszeg. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány egy zsák pénzt - körülbelül 20 millió forintot - szórt el az Európa jövője c.

A Nyugatot egyébként többször is ostorozza Schmidt az interjúban: szerinte a nyugati világ még mindig a „PC-foglya”, Németországban kiürült a politika, és nincsenek valódi viták. „…mára a német politika légüres térbe került. Miközben Németország Európa legfontosabb állama, fogalma sincs róla, mit kezdjen a 21. századdal. Azokra a kérdésekre, amik most napirenden vannak, nem érkezett válasz, nincs vita róluk sem Nyugaton, sem Németországban. Félő, hogy ezek egyszer ránk dőlnek, és a politikailag korrekt kánon az egész európai projektet maga alá temeti” – mondta Schmidt.

Szóba került a beszélgetés során az áprilisi országgyűlési választás eredménye is. Szerinte már nem tudni, mi a jobb- és baloldal, mert a hagyományos baloldal eltűnik, nincs jövőképe, a baloldali pártok mindig is „a szocializmust akarták megvalósítani”. Ezért a Fidesznek szerinte lehetősége volt minden politikai témát begyűjteni, a baloldali pártoknak így viszont nem maradt semmi.

Schmidt jónak tartja az elmúlt hónapokban elindult kultúrpolitikai vitákat is, mert szerinte nem szabad megelégedni azzal, hogy „ha valaki ide tartozik, akkor automatikusan jól bánunk vele”. Ráadásul úgy látja, nem kell azt nézni, „mit mondanak rólunk”, mert „annyira kiüresedtek odaát, sajnos nincs is mire odafigyelni”. (Egyébként a kultúrharc egyik elindítója az a Békés, akit most főnöke vállon veregetett korábbi kiállásáért. Mint ismert, Békés szerint a „liberális kánon” foglyul ejtette a jobboldali szerzőket, ezért többek között azt javasolta, a konzervatív szerzők ne vegyék természetesnek, hogy Esterházy Péter jó író. – A szerk.)

Bónuszként Schmidt Mária programot is hirdetett az interjúban: szerinte a magyaroknak a történelem folyamán mindig résen kellett lennünk, mert a nemzeti létünk volt a kérdés. „Nekünk az a természetes létünk, hogy állandóan harcban állunk, ezért aztán a nemzeti identitásunkat erősen éljük meg. (…) Most nagyon erős támadás alatt állunk, ami kulturális, nemzeti és identitásbeli megerősödésünket szolgálja. Gondoljunk csak bele: milyen nehéz megőrizni az identitást akkor, amikor nem veszélyezteti semmi, vagy ha senkinek nem fontos annyira, hogy kívülről megkérdőjelezze.”

Borítókép: MédiaKlikk

 


szerző
Gera Márton
publikálva
2018. aug. 21., 16:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2018. augusztus 22., szerda 07:42
  Fogalmazási hiba, érdemes javítani:

  " a kormánypárthoz minden korábbinál hű Kommentár"

 2. 5
  rworse
  2018. augusztus 22., szerda 00:14
  harcolj

  Civilizált szakmai (és politikai) körökben már a nyolcvanas években is úgy volt számontartva a banya, hogy egyaránt buta és gonosz. És már akkor is történelemhamisító volt.
 3. 4
  Kovacs
  2018. augusztus 21., kedd 21:47
  "Gondoljunk csak bele: milyen nehéz megőrizni az identitást akkor, amikor nem veszélyezteti semmi, vagy ha senkinek nem fontos annyira, hogy kívülről megkérdőjelezze.”

  Senkit nem érdekel a magyarok identitása? Olyan lehet az identitásuk, amilyet csak akarnak? Nahát!
 4. 3
  harcolj
  2018. augusztus 21., kedd 21:38
  A banya férje volt szdsz-es ingatlanspekuláns volt, aki a rendszerváltás ködében lett milliárdos a magyar polgárok, a magyar állam ingatlantárgyainak elüzletelésével. Akkor most ez hogy??? Igen Németországnak erről fogalma sincs.
 5. 2
  tódi
  2018. augusztus 21., kedd 20:37
  A prostitúció alapesete: van az a pénz, amiért bármit a számba veszek!
 6. 1
  harcolj
  2018. augusztus 21., kedd 18:30
  Van egy olyan nagyon rossz érzésem, hogy a büdösbanyájáról azt szokás mondani, jó szakember csak direkt szemétkedik. Arra kell rájönnöm azonban, hogy ez az asszony nemcsak rosszindulatú, de igen buta is. Dettó ez a helyzet FőGé-vel is, dettó Kövér, Deutsch és sokan mások. Olyan a kormány mint egy rossz beállt kocsma közönsége, aki kinézi azt az új jövevények közül aki nem bunkóbb náluk.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra