Szél Bernadett: „Politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival”

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 21.

Belpol

Levélben búcsúzik Szél Bernadett az LMP-től.

„Nem lehet így kampányt lezárni, ezzel a helyzettel én nem tudok azonosulni, és mivel befolyásom nincs és nem is lehet az etikai bizottság felett, tiltakozásomat azzal tudom kifejezni, ha lemondok az általam viselt vezetői pozíciókról és ezt én most meg is teszem” – áll Szél Bernadett levelében, amelyben búcsút mond az LMP tagjainak, és megindokolja lemondását a társelnöki és a frakcióvezetői posztjáról, írja a hvg, miután birtokukba jutott a levél.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, Szél a Magyar Hangnak adott (egyébként szerdán megjelenő) interjújában részletesen beszél a lemondás okairól. Ám az LMP-tagok zárt Facebook-csoportjában közzétett és a hvg-nek is elküldött levélből már így is sok minden kiderül. Például az, hogy Szélnél az LMP etikai bizottságának nyári döntéssorozata tette be a kaput. A politikus a levélben kifejti, hogy „súlyosan igazságtalannak, méltatlannak, politikailag pedig vállalhatatlannak” tartja az eljárást, és hozzáteszi, egy „politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival”.

A párt elnökségének is címez néhány sort a szervezeti anomáliákat bírálva, külön kitérve az elnökségi titkár túlhatalmára: „Politikai pártot nem lehet úgy építeni, hogy a döntési jogkörök és a felelősségi jogkörök teljesen szét vannak választva. Ez meglátásom szerint az LMP megerősödésének, növekedésének egyik fő akadálya évek óta, és a kampányban éles helyzetek sokaságában derült ki, hogy mennyire életképtelen.”

A kizárásokkal kapcsolatban Szél azt írja, nem akar „egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák”.

Ezután azt kéri az elnökségi tagoktól, hogy a megbüntetett párttársait rehabilitálják, állítsák helyre jó hírnevüket, nem mellesleg pedig álljanak ki továbbra is a zöld eszmék mellett. Szél azt ígéri, nem teljes a visszavonulása, a háttérben továbbra is dolgozni fog. Hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem tudni, a hvg kereste ez ügyben a politikust, aki nem kívánt nyilatkozni.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.