Simán lehallgathatják az egészségügyi dolgozókat

  • narancs.hu
  • 2021. május 7.

Belpol

Hiba volt a hozzájárulásukat kérni, mert ehhez nem kell a beleegyezésük.

Az egészségügyi dolgozókat a Rendőrségről szóló törvény 2021. január elseje óta hatályos módosítása alapján hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizheti a Nemzeti Védelmi Szolgálat, tehát a telefonjaikat is lehallgathatja – derül ki a 24.hu írásából. 

Ez azért került szóba korábban, mert az egészségügyi dolgozókat levélben értesítette az Országos Kórházi Főigazgatóság, bele kell egyezniük a megbízhatósági vizsgálatba, ami azt jelenti, hogy adott esetben a telefonbeszélgetéseiket is lehallgathatják.

Erről Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez. Aztán a Magyar Orvosi Kamara honlapján Farkas László dandártábornok, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója közzé tette, hiba történt, a főigazgatóságnak nem kellett volna kiküldenie a leveleket, nem kell beleegyező nyilatkozatot aláírniuk azoknak, akik az egészségügyi szolgálati jogviszony alá tartoznak.

Ebből arra is lehetett következtetni, hogy az érintettek megnyugodhatnak, nem akarják lehallgatni őket.

Valójában az a helyzet, hogy a főigazgatóságnak azért nem kellett volna kiküldenie a leveleket, mert ez szükségtelen. 

Pintér Sándor belügyminiszter helyett Kontrát Károly belügyi államtitkár most válaszolt Szabó Tímea kérdésére, pénteki dátummal. Ezt írta: „tájékoztatom, hogy a Rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatók. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat aláírása.”

Figyelmébe ajánljuk