„Komplex rendőri ellenőrzés” közben bulizhattak több százan Budapest szívében

Belpol

A spontán népünnepély valahogy elkerülte a hatóságok figyelmét.

Söröspoharát magasba emelve ünnepelte a saját maga által engedélyezett terasznyitást április 24-én Orbán Viktor.

A gyorsan mémesülő mozdulat mintha láthatatlan sorompót nyitott volna fel: április utolsó hétvégéjén országszerte tízezrek rohamozták meg a kocsmák, éttermek látogatható teraszait. A budapesti Deák/ Erzsébet és Madách téren pedig teraszoktól függetlenül több száz fiatal piált egymás hegyén-hátán, de Nagykörúton is alig lehet lehetett lépni a bulizóktól.

Szabad a sör // Terraces open, pints allowed! 🍺🍺🍺

Posted by Orbán Viktor on Saturday, April 24, 2021

Egy hétvégével később megismétlődött mindez: a Telex által bemutatott videó szerint a Deák téren akkora partihangulat volt, hogy szabályos vonatozás kezdődött, több tucatnyian kapaszkodnak össze maszkviselés vagy távolságtartás nélkül.

A felszabadult, hónapok felgyűlt feszültségét elmosó bulizás valahol érthető (lássuk be, a járvány előtt is ilyen volt a budapesti éjszaka), ahogy az is, ha valakiben fiatalon még nincs nagy felelőségérzet a mások és saját testi épsége és egészsége iránt. Arra viszont nincs magyarázat, hogy a kijárási tilalmat megsértő hajléktalant (!), felboruló biciklist is szorgosan büntető rendőrök miért hunytak szemet a látványos tömegjelenetek felett.

Az odafigyelés elsősorban járványügyi és nem rendészeti szempontból lenne fontos: a terasznyitás hétvégéjén már csökkenő tendenciát mutattak a fertőzési adatok, de két nap alatt így is 5124 új koronavírusos esetet találtak, és 417-en haltak meg Covid-fertőzésben; a csődület pedig kimondottan kedvez a járvány fellángolásának. Érdemes felidézni: egy évvel ezelőtt ilyenkor nyomós ok nélkül az utcára sem mehettünk ki napközben - a kormány jóval kevesebb halálos áldozat és fertőzés mellett is fenntartotta a jóval keményebb napközbeni kijárási korlátozást.

Koronavírus - Kijárási korlátozás – Budapest

 
 
Rendőrök járőröznek a fővárosi Erzsébet téren 2020. április 14-én. A koronavírus-járvány miatt tavaly március 28-án kihirdetett kijárási korlátozást a kormány április 9-én határozatlan időre meghosszabbította
Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

A fiatalok ráadásul ideális „terepet” jelentenek a vírusnak: gyorsan és sok családi-baráti mikroközösségbe jut el általuk, a körbeadott üvegeknél jobb terjesztőt elképzelni sem lehet számára – mondta a Narancs.hu kérdésére Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője. A helyzeten nem javít, hogy április végén a 18-24 év közötti magyarok átoltottsága még csak 14 százalékos volt az Európai Betegségmegelőzési és Kontroll Központ (ECDC) szerint, az utcai bulizók között pedig pont ez a korosztály jelenik meg a legnagyobb számban. Ócsai ezért véli úgy, hogy a nyitás elkapkodott volt, hatása pedig másfél-két héten belül érezhetővé válik.

Óriási ugrás szerinte nem várható a fertőzési görbén, mert párhuzamosan az oltási program is kifejti tompító hatását, de a több személyes találkozás miatt jócskán elhúzódik majd a járvány lecsengése.

"Komplex ellenőrzés"

A több száz fős partik ráadásul a hatóságok éber figyelme mellett zajlottak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) lapunkkal közölte, mindkét említett hétvégén „komplex rendészeti és bűnügyi ellenőrzést” tartottak az V-VII. kerületben, és a Készenléti Rendőrség egységeivel, polgárőrökkel, valamint a reptéri rendészeti igazgatóság tagjaival járták be a bulinegyedet - eközben elkaptak több körözött személyt, néhány garázdát, és mentőt hívtak tucatnyi bajba jutott emberhez is.

Hogy eközben mit vettek észre – vagy mit akartak észrevenni – a szabálysértésekből, nem tudjuk, de az alacsony számok magukért beszélnek. Az április 24-25-ei hétvégén a rendőrök maszkhasználat hiánya miatt 28 feljelentést tettek, 15 embert pedig a helyszínen bírságoltak meg; a kijárási tilalom megsértése miatt senkit sem büntettek. Május első hétvégéjén a maszk hiánya 17 szabálysértési feljelentést, 13 helyszíni bírságot ért, és ezúttal 13 esetben léptek fel (az időközben éjfélig tolódó) kijárási tilalom megszegése miatt.

A hallgatás törvénye

A BRFK azt nem kommentálta, hogy miért nem foglalkoztak a komoly sajtóvisszhangot kapott tömegjelenetekkel. „A rendőrök bűncselekmény vagy szabálysértés esetén a szükségesség és arányosság elvének betartása mellett intézkednek” – írták. Ez alapján úgy tűnik, szerintük nem volt semmi látnivaló a Belvárosban.

Az ORFK még szűkszavúbb volt: hiába kérdeztük, nem közöltek részletes adatokat a fővárosi és vidéki helyzet alakulásáról. Így csak az operatív törzs beszámolójából tudhatjuk, hogy április 24-25-én között a rendőrök országszerte 2104 emberrel szemben léptek fel közterületen a maszkviselés elmulasztása miatt és 915 esetben a kijárási tilalmat megsértőkkel szemben; május 1-2-án pedig 1922 maszkos szabálysértőt értek tetten közterületen, és 668-an buktak le a kijárási tilalom megszegése közben. Ehhez képest is érdekes, hogy Budapest legforróbb pontján, a bulinegyedben összesen 30-40 esetben léptek fel a „komplex ellenőrzést” végző rendőrök.

A látszólagos érdektelenség valódi oka jó eséllyel nem fog kiderülni. Ha volt is „felülről”, politikai céllal érkező kérés az ilyen ügyek elengedésére a terasznyitás utáni hétvégéken, az szóbeli eligazítás útján történhetett – világított rá a rendőrség belső mechanizmusait jól ismerő forrásunk. Ami viszont ugyanolyan elöljárói utasításnak minősül, mintha az írásban tették volna. Az információ kiadása pedig szolgálati titok megsértésének és bűncselekménynek számítana. Vagyis erről a szogáltaban lévő rendőrök biztosan nem beszélnek majd.

Két járőr ehhez kevés lesz

Lehet azonban más magyarázat is a visszafogott fellépésre: a létszámhiány. „Az már szinte közhely, hogy Budapesten nincs elég járőr, nem véletlen, hogy az itt dolgozó egyenruhások legalább 60 százaléka vidéki származású” – mondta lapunknak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

Ha kevés a rendőr, akkor a meglévő kapacitásokat sem fogják amúgy békésen üldögélő tömegek ellenőrzésére használni.

„A járőröknek ebbe beleszólása nincs: a szolgálatirányító parancsnok az eligazításon elmondja, hogy melyik útvonalon, körzetben milyen feladatokat lássanak el, a szokásos közbiztonsági ellenőrzés mellett plusz feladatként körözött bűnözők keresését, elfogását is kérheti tőlük” - mondja Pongó.

Ha a kiadott útvonal valamiért nem érinti a belvárosi népünnepélyek helyszíneit, akkor nincs mit tenni. Persze egy járőrpáros amúgy sem lenne hatékony a több száz fős tömegben, és nem is kötelességük ilyenkor intézkedni. „A szolgálati törvényben szerepel: A rendőr intézkedése előtt felméri, hogy rendelkezésére állnak-e azok az eszközök, amelyekkel a megkezdett intézkedését eredményesen be tudja fejezni; ha nem, úgy az intézkedésének megkezdése előtt segítséget kér” –idézte a vonatkozó passzust a főtitkár, hozzátéve, legalább 8-10 fős csapatra lenne szükség a köztéri bulik átfésüléséhez. A BRFK-t hiába kérdeztük, hogy hányan vettek részt a hétvégi ellenőrzéseken: mint írták, a rendőri létszám nem számít nyilvános adatnak.

Járványügyi csiki-csuki

A helyzet így is jól mutatja a járványügyi intézkedések kétarcúságát és logikátlanságát. Négymillió beoltott után már szabadon kocsmázhatunk, védettségi igazolvánnyal a moziban, színházban vagy meccsen sem kell maszkot hordanunk több száz vagy ezer néző között. Az alapjognak számító (politikai célú) gyülekezés ugyanakkor továbbra is tilos – ezeken a rendezvényeken nyilván jobban terjed a vírus, mint a vendéglátóhelyek teraszain –, és a koncerteket sem engedélyezik. A csoportosulás csupán „kerülendő”, és bár közterületen maszkot kell viselni, alkoholt fogyasztani pedig szabálysértés, a jelek bárki beverhet néhány sört az Erzsébet tér gyepén, 20-30 fős barát társaságában. 

(Címlapképünk illusztráció)

Neked ajánljuk