Simicskának a régi barátsággal: semmi sem drága, egyesével próbál meg leszámolni a plakáthelyekkel a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2017. október 26.

Belpol

Különadó még nem volt.

A VIII. kerület után csütörtökön a II. kerület képviselő-testülete is megszavazta, hogy helyi adót vet ki a területén álló reklámhordozókra.

Miután a júniusban kényszerűen megszavaztatott plakáttörvényt a Jobbik rendre kijátszotta, a Fidesz darabonként sarcolja tovább a reklámfelületeket birtokló cégeket.

Nyilván nem Simicska miatt, á, dehogy.

Merthogy az önkormányzatoknak országszerte meg kell alkotniuk a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról, és a településképi bejelentési eljárásról szóló rendeletüket.

A két budapesti kerület a reklámhordozókat az építményadó hatálya alá helyezte, s az adó mértékét a törvényben maximumként szabott négyzetméterenkénti 12 ezer forintban határozta meg évenként.

Az Index információi szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezénylésével folyik a plakátirtás. Rogán minisztériumának közigazgatási államtitkárságáról ugyanis egy október közepén küldött e-mail szerint a minisztérium októberben kétszer is egyeztetést tartott a fővárosi önkormányzatokkal a területükön lévő reklámhordozókról, lényegében berendelték azok reklámszerződéseit. Érdekes módon az ellenzéki önkormányzatok nem kaptak hasonló megkeresést.

Nem világos, miért és milyen jogcímen tájékozódik ilyen szelektív módon a minisztérium, de lenne egy-két ötletünk. Pontosabban csak egy.

(hvg, Index)

Figyelmébe ajánljuk