Nem csupán a köznevelési törvény, hanem Balog Zoltán is égett a Tanítanék tüntetésén

  • Gera Márton
  • 2016. december 20.

Belpol

Új oktatási törvényt és önálló minisztériumot követelt a mozgalom. De a papminiszter is megkapta a magáét. Képes beszámolónk.

Nagyjából 100 ember álldogált tegnap este a közel kibírhatatlan hidegben fél 6 körül a Kossuth téren. Mindnyájan a Tanítanék kora estére meghirdetett tüntetésére jöttek, amelyet azért szerveztek december 19-re, mert éppen 5 éve fogadta el az Országgyűlés a mostanra már „bizonyított” (lásd: PISA-eredmények) új köznevelési törvényt. Későbbre úgy 300-400 demonstráló – fiatalok és idősebbek egyaránt – sereglett össze, és nagy részük

egy-egy gyertyát gyújtott „a halálosan beteg magyar oktatásért”,

false

 

Fotó: Narancs

ahogy arra a mozgalom képviselői kérték őket. A magyarnarancs.hu-nak többen azt mondták, szolidaritásból jöttek ki, de volt, aki arról beszélt, hogy az unokáján keresztül naponta tapasztalja, mennyire rossz irányba mennek a dolgok, és „nem szereti, amikor valamelyik kormány a politikát és a világnézetet beviszi az oktatásba”.

false

 

Fotó: Narancs

A 6-kor kezdődő felszólalások előtt még Weöres Sándor Majomországa szólt. Majd Törley Katalin, a Tanítanék képviselője arról beszélt, hogy 5 éve egy olyan törvényt fogadtak el, amely

elképesztő mélységekbe taszította a magyar oktatást,

a tragikus PISA-eredmények kapcsán pedig a kormány relativizál és mellébeszél. Németh Petra Ildikó, egy veszprémi szakgimnázium diákja a szakgimnáziumi tanulók problémáiról beszélt. Ő kísérleti nyúlnak érzi magát, és úgy látja, aki szakgimnáziumban tanul, jelenleg hatalmas hátránnyal indul a felvételin. „Egyetlen szakma iránt köteleznek el minket, és utána alig van lehetőségünk váltani” – mondta.

false

 

Fotó: Narancs

Sulyok Blanka, aki szintén a mozgalom képviselője és egy faipari szakközépiskolában tanít magyart, azt mondta, hogy ma egy tanárnak választania kell: „emberséggel tanít, vagy a rendszer tekintélyelvű szemléletét adja tovább;

engedelmes rabszolga lesz-e, vagy felelős állampolgár”.

Pilz Olivér szerint is szégyen, amit műveltek az oktatásban, és fel is emlegette, hogy kik felelnek ezért: Hoffmann Rózsa, Balog Zoltán, Palkovics László, Lázár János. Majd Pilz arra kérte a tüntetőket, hogy forduljanak a Parlament felé, és mondják egymás után sokszor: „szégyen, szégyen!” Így is történt.

false

 

Fotó: Narancs

Nahalka István oktatáskutató, egyetemi oktató szólalt fel legvégül, aki elmondta, hogy a Civil Közoktatási Platform (CKP) készített egy oktatáspolitikai koncepciót Kockás könyv néven (amelyről tegnap portálunk is részletesen írt), és bár nem gondolja, hogy ezek a kiadványok megoldják az oktatás helyzetét, mégis szeretnék jelezni: van kiút.

false

 

Fotó: Narancs

Majd a tüntetés zárásaként a Tanítanék nevében Törley

megüzente Orbán Viktornak, hogy „ne szórakozzon a gyerekeinkkel!”.

Felsorolták követeléseiket, és arról beszéltek, hogy önálló minisztériumot szeretnének az oktatásnak, valamint Balog Zoltán lemondását követelik, aki „lelkészként és emberként is megbukott, mert többek között igazi farizeusként prédikált a szegregációról”. A Tanítanék képviselői végül egy vödörben égették el a 2011-es köznevelési törvényt, hogy aztán az Emmi Szalay utcai épülete elé vonuljanak a követeléseikkel. És bár lehet, hogy nem voltak sokan, lehet, hogy csupán egyetlen fáklya égett a menet elején, a problémák és a követelések fontosságán ez mit sem változtat.

Figyelmébe ajánljuk