Nem csupán a köznevelési törvény, hanem Balog Zoltán is égett a Tanítanék tüntetésén

  • Gera Márton
  • 2016. december 20.

Belpol

Új oktatási törvényt és önálló minisztériumot követelt a mozgalom. De a papminiszter is megkapta a magáét. Képes beszámolónk.

Nagyjából 100 ember álldogált tegnap este a közel kibírhatatlan hidegben fél 6 körül a Kossuth téren. Mindnyájan a Tanítanék kora estére meghirdetett tüntetésére jöttek, amelyet azért szerveztek december 19-re, mert éppen 5 éve fogadta el az Országgyűlés a mostanra már „bizonyított” (lásd: PISA-eredmények) új köznevelési törvényt. Későbbre úgy 300-400 demonstráló – fiatalok és idősebbek egyaránt – sereglett össze, és nagy részük

egy-egy gyertyát gyújtott „a halálosan beteg magyar oktatásért”,

false

 

Fotó: Narancs

ahogy arra a mozgalom képviselői kérték őket. A magyarnarancs.hu-nak többen azt mondták, szolidaritásból jöttek ki, de volt, aki arról beszélt, hogy az unokáján keresztül naponta tapasztalja, mennyire rossz irányba mennek a dolgok, és „nem szereti, amikor valamelyik kormány a politikát és a világnézetet beviszi az oktatásba”.

false

 

Fotó: Narancs

A 6-kor kezdődő felszólalások előtt még Weöres Sándor Majomországa szólt. Majd Törley Katalin, a Tanítanék képviselője arról beszélt, hogy 5 éve egy olyan törvényt fogadtak el, amely

elképesztő mélységekbe taszította a magyar oktatást,

a tragikus PISA-eredmények kapcsán pedig a kormány relativizál és mellébeszél. Németh Petra Ildikó, egy veszprémi szakgimnázium diákja a szakgimnáziumi tanulók problémáiról beszélt. Ő kísérleti nyúlnak érzi magát, és úgy látja, aki szakgimnáziumban tanul, jelenleg hatalmas hátránnyal indul a felvételin. „Egyetlen szakma iránt köteleznek el minket, és utána alig van lehetőségünk váltani” – mondta.

false

 

Fotó: Narancs

Sulyok Blanka, aki szintén a mozgalom képviselője és egy faipari szakközépiskolában tanít magyart, azt mondta, hogy ma egy tanárnak választania kell: „emberséggel tanít, vagy a rendszer tekintélyelvű szemléletét adja tovább;

engedelmes rabszolga lesz-e, vagy felelős állampolgár”.

Pilz Olivér szerint is szégyen, amit műveltek az oktatásban, és fel is emlegette, hogy kik felelnek ezért: Hoffmann Rózsa, Balog Zoltán, Palkovics László, Lázár János. Majd Pilz arra kérte a tüntetőket, hogy forduljanak a Parlament felé, és mondják egymás után sokszor: „szégyen, szégyen!” Így is történt.

false

 

Fotó: Narancs

Nahalka István oktatáskutató, egyetemi oktató szólalt fel legvégül, aki elmondta, hogy a Civil Közoktatási Platform (CKP) készített egy oktatáspolitikai koncepciót Kockás könyv néven (amelyről tegnap portálunk is részletesen írt), és bár nem gondolja, hogy ezek a kiadványok megoldják az oktatás helyzetét, mégis szeretnék jelezni: van kiút.

false

 

Fotó: Narancs

Majd a tüntetés zárásaként a Tanítanék nevében Törley

megüzente Orbán Viktornak, hogy „ne szórakozzon a gyerekeinkkel!”.

Felsorolták követeléseiket, és arról beszéltek, hogy önálló minisztériumot szeretnének az oktatásnak, valamint Balog Zoltán lemondását követelik, aki „lelkészként és emberként is megbukott, mert többek között igazi farizeusként prédikált a szegregációról”. A Tanítanék képviselői végül egy vödörben égették el a 2011-es köznevelési törvényt, hogy aztán az Emmi Szalay utcai épülete elé vonuljanak a követeléseikkel. És bár lehet, hogy nem voltak sokan, lehet, hogy csupán egyetlen fáklya égett a menet elején, a problémák és a követelések fontosságán ez mit sem változtat.

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.