Ebéd a Nobuban: saját fotóink tanúsítják, hogy az ATV lehet a fideszes terjeszkedés legújabb áldozata

Belpol

Döbbenetes képek az ATV-tulajdonos Németh Sándor, Andy Vajna és Habony Árpád találkozójáról! Kaminski Fanny is közelről figyelte az eseményeket.

Németh Sándor, az ATV tulajdonosa, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze Andy Vajnával és Habony Árpáddal tárgyalt az exkluzív, belvárosi Nobu étteremben – adta hírül Juhász Péter, az Együtt alelnöke. A közösen elköltött ebédről lapunk is felvételeket készített. Kiszúrtuk, hogy a Vajnáékkal szomszédos asztalnál foglalt helyet Habony volt felesége, Kaminski Fanny, aki Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldaláért felelős, valamint az egyik összekötő kapocs lehet a Fidesz felső vezetése és a bulvármédia között.

Németh Sándor és Andy Vajna

Németh Sándor és Andy Vajna

Fotó: Németh Dániel

Az elmúlt hónapokban több minden utalt arra, hogy a Fidesz médiabeli nyomulásának következő kiszemeltje a korábban markánsan ellenzéki beállítottságú ATV lesz. Ezek a feltételezések kaptak elég világos megerősítést azáltal, hogy a televízió tulajdonosa a kormánypárt két legfőbb médiaemberével mutatkozott. Andy Vajna filmügyi teendői mellett a Tv2-csoportot igazgatja, Habony Árpád nem hivatalos kormányfői tanácsadónak pedig a 888.hu és a Lokál kiadójában van érdekeltsége.

Hűségeskü?

Múlt héten került nyilvánosságra, hogy Kálmán Olga, az ATV legismertebb műsorvezetője a Simicska Lajos médiaportfóliójába tartozó Hír Tv-hez igazol. Egyúttal megszűnik a Szabad szemmel, a csatorna talán legnívósabb hírháttérműsora (bár a műsorvezető Mészáros Antónia állítólag marad az ATV-nél). Németh Sándor Kálmán Olga távozását Facebook-oldalán kommentálta, és a Simicskát ekéző mondatait elég nehéz volt nem az Orbán melletti kiállásként olvasni. „Kálmán Olga a Hír Tv-hez való szerződésével – akarva-akaratlan – Simicska és szövetségesei Orbán Viktor elleni vendettájának központi szereplőjeként kínálta fel magát” – írta a lelkész.

A Blikk információra hivatkozva a kormánypárti média azt kezdte terjeszteni, hogy Kálmán Olgát havi 4 milliós fizetéssel csábították át a konkurenciához. A Hír Tv ezt tagadja, szerintük a műsorvezető ATV-s fizetésénél számottevően alacsonyabb bért kap majd. Kormánypárti portálok és a Hit Gyülekezete saját blogja azt is nagy egyetértésben bizonygatták, hogy Kálmán Olga távozása nem lesz nagy érvágás az ATV-nek.

Kaminski Fanny és Habony Árpád

Németh, Vajna, Kaminski és Habony

Fotó: Németh Dániel

Friderikusz Sándor – akinek már korábban megszűnt a műsora az ATV-n – egy az Indexnek adott októberi interjújában osztott meg érdekes részleteket a csatorna működéséről. Állítása szerint Németh Sándor eltúlzottnak találta műsorában az Orbán Viktort, illetve a kormányzását illető kritikákat, és egy alkalommal rákérdezett Friderikusznál, hogy a kormányfő vesztét kívánja-e. A tévésnek Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója (és Németh Sándor fia) arról is beszámolt, hogy találkozni fog Habony Árpáddal és Andy Vajnával. Németh Sándor akkor tagadta a vádakat, Németh Szilárd pedig azt mondta, jogi úton szeretnének elégtételt venni.

Felültek a kvótavonatra

Az ATV fenntartások nélkül lehozta a népszavazási kampány menekültellenes kormányzati reklámjait is. Az Átlátszó cikke szerint például idén júliusban a Tv2-csoport és a közmédia után az ATV volt a kvótakampány legfőbb haszonélvezője, 12,7 millió forintos költéssel. Németh Szilárd erről így nyilatkozott lapunknak: „Nincs nagy portfóliónk, nincs mögöttünk nagy nemzetközi háttér sem. Egy ilyen helyzetben a kereskedelmi szempontok dominánsabbak, az értékesítés kevésbé mérlegeli a politikai kockázatot. Ezt a színvonalat egyébként nem tudná az ATV hozni, ha politikai vagy más okok miatt elkezdene a hirdetők között válogatni.”

A kampányban Németh és a Hit Gyülekezete más ismert személyiségei – például Hack Péter jogász – a kormányzati állásponttal megegyező „nem” szavazatra buzdítottak. Ennél nagyobb baj, hogy maga a csatorna is beleállt a félelemkeltésbe. A körmendi menekülttábor májusi megnyitása után arról írtak, hogy migránsok kézilabdás lányokra törték rá a tornacsarnok ablakát. Csakhogy a rendőrség szerint ebből semmi sem volt igaz, eleve csak szabálysértési vizsgálatot indítottak, és azt is hamar megszüntették.

Németh Sándor a Vajna–Habony-találkozóról egyelőre csak annyit mondott, ha Juhász Péter odamegy hozzájuk, vele is együtt ebédeltek volna. Megkérdeztük az ATV-től és a lelkésztől, miről volt szó az asztalnál, amint válaszolnak, közöljük.

Figyelmébe ajánljuk