Szabó Tímea szerint politikai bosszú a mentelmi jogának felfüggesztése

  • narancs.hu
  • 2022. június 9.

Belpol

Magánvádas ügyekben általában nem szokás a mentelmi jogok felfüggesztése, de a nagy kérdés az, hogy ha mégis megteszik, mi alapján döntenek.

Ahogy tegnap mi is beszámoltunk róla, felfüggesztette a parlament Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogát egy magánvádas - rágalmazási, illetve becsületsértési - ügyben. Óbuda korábbi kormánypárti polgármestere azért jelentette fel a Párbeszéd politikusát, mert egy márciusi Facebook-videójában egy pedofil bűncselekménnyel hozta összefüggésbe őt és pártját.

A döntést a képviselők 118 igen, 49 nem és 1 tartózkodás mellett hozták meg, annak ellenére, hogy a mentelmi bizottság előzetes javaslatával ellentétesen.

Ezzel több évtizedes szokásjogot rúgtak fel az Országgyűlésben, írja a Népszava. Ahogy azt kérdésükre az ügyről Hack Péter jogász elmondta, eleve rossz gyakorlat, hogy a magánvádas ügyek esetén nincs automatikus felfüggesztés. "Ennél már csak az a rosszabb gyakorlat, ha mindez szelektíven történik, „ki tudja milyen szempontok alapján mérlegelve”. 

Szabó Tímea a Népszavának arról beszélt, hogy harminc év óta ez a második ilyen eset. „Itt nem az számított, hogy nekem van igazam, hanem az, hogy a Fidesz-KDNP megsértődött, amiért kimondtam az igazat.” Szerinte  a döntés azt üzeni, „politikai bunkósbotként” használják a mentelmi jogot.

Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke szintén nyilatkozott az ügyről, szerinte is  sokkal árnyaltabban kellene megközelíteni a magánvádas eseteket, amelyen már dolgoznak. A közvádas bűncselekmények során ugyanuis nincs vita a kiadásról,  a magánvád esetében viszont mindig azt kell vizsgálni, hogy annak olyan zaklató jellege van-e, ami adott esetben hátráltatja a munkát.

A konkrét esetről elmondta, hogy valószínűleg Szabó Tímea szavazás előtti felszólalása miatt szavaztak a mentelmi bizottság döntésével ellentétesen, ugyanis egy nagyon érzékeny ügyről van szó.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk