Szalay-Bobrovniczky tagadta, hogy a kormány a sorkatonaság bevezetését tervezné

  • narancs.hu
  • 2023. február 20.

Belpol

De az nem derült ki, hogy akkor hogyan akarja többszörösére növelni a hadsereg létszámát. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter korábban a Bloombergnek nyilatkozva arról beszélt, hogy a 37 640 fős honvédség létszámát a többszörösére akarnák növelni, miközben azt is elismerte, hogy 8-10 ezer pozíció a jelenlegi létszámon belül is betöltetlen, vagyis a már rendszeresített létszám feltöltése is komoly kihívás. 

Az MSZP-s Harangozó Tamás ezzel kapcsolatban írásbeli kérdéssel fordult a miniszterhez, amelyben arról érdeklődött, hogy az elégséges számú önként jelentkező szerződéses katona hiányában miként lehet megtöbbszörözni a Magyar Honvédség létszámát, illetve hogy a rendszeresített létszám megemelésével nem a kötelező sorkatonaság visszaállítását készítik-e elő.

Szalay-Bobrovniczky egy meglehetősen kurta választ adott a kérdésre, amelyben egyrészt tagadta, hogy a sorkatonaság bevezetését terveznék ("A Kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása"), másrészt viszont nem derült ki, hogy akkor hogyan akarják növelni a hadsereg vonzerejét. A miniszter csak annyit írt, hogy a kormány "mindent megtesz annak érdekében, hogy vonzóvá tegye a magyar fiatalok számára a haza szolgálatát, és arra törekszik, hogy a magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotába hozza a lehető legrövidebb időn belül". De hogy ez hogyan fog megtörténni, azt nem közölte. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk