Szándékosan ködösít a külügy Orbán balkáni útjairól?
Orbán, Janša, Gruevszki

Szándékosan ködösít a külügy Orbán balkáni útjairól?

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. június 1.

Belpol

Törvényi kötelezettségével ellentétben elhallgatja Orbán egy-egy útját a Szijjártó Péter vezette minisztérium.

Április elején közérdekű adatigényléssel fordultunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, melyben Orbán Viktor külföldi útjai felől érdeklődtünk. Elsősorban a miniszterelnök balkáni útjai felől, mivel azt szertettük volna felderíteni, hogy a magyar miniszterelnök és körei miként segítik a nacionalista jobboldali pártokat Szlovéniában és Macedóniában (erről szóló cikkeinket itt és itt lehet elolvasni).

A minisztérium nem válaszolt a törvényben megszabott 30 napos határidőn belül, ezért annak lejárta után ismét érdeklődtünk. Ekkor kaptunk egy táblázatot, melyben fel voltak tüntetve Orbán bizonyos útjai, ám a lista feltűnően kurta volt: az adatszolgáltatás szerint Macedóniában például egyáltalán nem járt a miniszterelnök az elmúlt öt évben. A valóságban azonban legalább kétszer oda utazott Orbán: egyszer 2013 decemberében vett át magas rangú állami kitüntetést, 2017 szeptemberében pedig az addigra már bukott miniszterelnöknek számító Nikola Gruevszki mellett kampányolt az önkormányzati választásokon. Egyik találkozó sem volt titkos, sőt a Miniszterelnökség és az MTI mindkét látogatásról adott ki sajtóközleményt (például itt és itt).

Orbán, Janša, Gruevszki

Orbán, Janša, Gruevszki

Fotó: MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski

Mikor megbizonyosodtunk róla, hogy a külügy által küldött lista meglehetősen hiányos, kértük a minisztériumot, hogy ezúttal szíveskedjenek elküldeni a teljes listát. Majd’ három hét elteltével megérkezett a kiegészítés az eredeti adatigénylésünkre, melyben felsorolták a fentebb említett két macedón utat.

Mivel az eredeti adatközlés is rövid volt, és ahhoz kiegészítésként csak azt a két utat közölte velünk a minisztérium, melyek hiányára magunk hívtuk fel a figyelmüket, felmerül a kérdés: szándékos-e a sajtó félretájékoztatása a miniszterelnök külföldi útjaival kapcsolatban? Ha igen, akkor kérdés, hogy mi az, amit törvénytelenül el akar titkolni a Szijjártó Péter vezette minisztérium a nyilvánosság elől? Ha pedig csak véletlenül maradtak ki utak a tájékoztatásból, az azért aggasztó, mert ebben az esetben a Magyarország külgazdaságáért és külpolitikájáért felelős legfőbb szerv sem tudja, mikor hova és miért utazott az országot képviselő miniszterelnök.

Figyelmébe ajánljuk