Szél Bernadett bírósághoz fordul, mert a kormány 10 évre titkosítaná, mit tervez a fóti gyermekközpont lakóival

  • narancs.hu
  • 2019. április 24.

Belpol

Döntéselőkészítő adatról van szó - védekezik a minisztérium.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő bírósághoz fordul, hogy megismerhesse a kormány terveit a fóti gyermekközpont felszámolására - közölte a Szélt képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

"Évek óta hírek szólnak arról, hogy a fóti kastély parkjában működő gyermekközpontot felszámolják, és a gyereket elköltöztetik. Aztán februárban a kormány kész tényként jelentette be: idén ez mindenképpen meg fog történni" - írják.

Három gyerekcsoport érintett. Az egyik gyermekotthonban súlyos pszichés problémákkal küzdő gyereket ápolnak, mintegy 20 főt. A másikban vannak a tartósan beteg és sérült gyerekek, ők 24-en vannak. És vannak még a felnőtt kísérő nélkül érkező menedékkérő és menekült gyerekek is, most éppen 6-an. "Ezeknek a gyerekeknek nagy hozzáértésre és stabil viszonyokra van szükségük, és Fóton ezt eddig biztosították is nekik" - véli a Helsinki Bizottság.

A szervezet szerint különösebb magyarázatra nem szorul, miért közérdekű adat a kormány „kilakoltatási terve”. Ép ésszel felfoghatatlan, hogy mi titkolni való lehet ebben az ügyben. "Hacsak valójában nem a gyerekek jobb elhelyezése, hanem valamilyen homályos magánérdek áll az evakuálás hátterében."

Szél Bernadett március 12-én kérte ki közérdekű adatigénylésben a Károlyi István Gyermekközpont bezárásának részletes szakmai tervét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban megtagadta az adatok nyilvánosságra hozatalát, arra hivatkozva, hogy döntéselőkészítő adatokról van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak.

A független képviselő a Magyar Helsinki Bizottság segítségével most bírósághoz fordult, hogy a külön gondoskodást igénylő gyerekek és hozzátartozóik megismerhessék végre, mire készül a kormány. A tízéves „titkosítás” egyenesen abszurdnak tűnik, hiszen a gyerekek átszállítása után mindenképpen „megismerhető válik”, hova is kell átmenniük.

Figyelmébe ajánljuk