Szél Bernadett: titkolják az oltott Covid-fertőzöttek adatait

  • narancs.hu
  • 2021. október 20.

Belpol

Az Országos Kórházi Főigazgatóság azt állítja, nem tartják nyilván, a Covid-fertőzöttek és halottak hány százaléka kapott oltást.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság állítólag nem tudja, hogy az igazolt Covid-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy, illetve a két vakcinával beoltottak. A kórházi csúcsszerv 45 napos hosszabbítás után azt közölte, hogy „a kért formában nem tartja nyilván az adatokat, ezért nem minősül adatkezelőnek” – írja Szél Bernadett országgyűlési képviselő a Facebookon.

A politikus szerint az OKFŐ érvelése már csak azért sem lehet helytálló, mert az adatközlési idő hosszabbítást azzal indokolták, hogy kiemelt szerepük van a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában, mint amilyen "a kórházakkal való folyamatos kapcsolat fenntartása, a járvány kezelését elősegítő, rendszeres adatszolgáltatások". Ráadásul a képviselő szerint korábban egy adatkérésre részletes adatokat küldtek arról, hogy az első, illetve a második oltás után milyen volt a fertőzöttek, kórházban ápoltak és az elhunytak aránya, méghozzá az egyes oltások szerinti bontásban. Vagyis majdnem kizárt, hogy azóta már ne lennének a kért adatok birtokában.

Szél Bernadett mindezek miatt bejelentette, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul.

(Facebook/Szél Bernadett)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk