Szembenézett a tüntető diákokkal az államtitkár

Belpol

Az ELTE vitaestje után már csak az nem világos, pontosan mi lesz az új egyetemi testület, a konzisztórium feladata, és kik lesznek a tagjai. A kormány egy hét múlva dönthet róla.

„Világosabb lett egy kicsit, mire való a konzisztórium?” – kérdezte Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár mintegy 200 fős publikumától egy szerda esti fórumon. Az egyöntetű „nem” igazán lehangolónak tűnt azután, hogy Palkovics, Lovász László MTA-elnök, Bódis József, a rektori konferencia és Gulyás Tibor, az országos hallgatói önkormányzat elnöke másfél órán keresztül próbálták körüljárni a kormány által tervezett új egyetemi testület szerepkörét. A zavar persze érthető, hiszen a beszélgetésből sem derült ki egyértelműen, milyen feladatokat szán a kormány a konzisztóriumnak, és kiket ültetne az egyetemek nyakára.

Parraghnak is beszóltak

Az ELTE hallgatói önkormányzata szerda este vitafórumot szervezett az egyetemi autonómiáról és a konzisztóriumról. Az archaizáló elnevezésű új szervezetet a felsőoktatási államtitkárság törvénymódosítási tervezete hozná létre, hivatalból tagja lenne a rektor és a kancellár, mellettük három vagy öt tagot az oktatásért felelős miniszter delegálhatna. Mivel a kancellárt is a kormány nevezi ki, a minisztériumi emberek erős többségbe kerülnének a konzisztóriumban, amely egyetértési jogot kaphat „a középtávú intézményfejlesztési terv, a kutatás-fejlesztési innovációs stratégia elfogadásához, a rektori pályázat tartalmához, az intézményi költségvetés terv és a költségvetési beszámoló elfogadásához, az intézmény vagyongazdálkodási tervének meghatározásához, gazdálkodó szervezet alapításához, gazdálkodó szervezetben részesedés szerzéséhez”.

false

 

Fotó: Facebook

Miután a kormány visszatáncolt szakbezárási ötleteitől, a felsőoktatási vita fókusza az egyetemek gazdasági önállóságát nyíltan korlátozó, az oktatási-kutatási autonómiát fenyegető konzisztóriumokra helyeződött. Az ELTE-sek az államtitkár mellett a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, illetve a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőjét hívták meg a beszélgetésre. A bevezető előadást Fábri György, az ELTE docense, az egyetem korábbi kommunikációs igazgatója tartotta.

Fábri elég keményen nekiment a kormány terveinek, de az egyetemeket is élesen bírálta. Evidenciának nevezte, hogy a tudomány és a kreativitás autonóm környezetben működik a legjobban, a kérdés szerinte az, hogy ezt a tételt el tudja-e fogadtatni az egyetem a társadalommal. Fábri úgy látja, az autonómiát Magyarországon leginkább „frusztrált gazdasági érdekcsoportok veszélyeztetik”. Ez meglehetősen egyértelmű utalás volt a Parragh László-féle Iparkamarára, mely szervezet napjainkra a felsőoktatás-politika jelentős alakítójává lépett elő. Fábri szerint az sem jó, hogy a kormány nem bízik a hallgatók választásaiban. Adatokkal igazolta, hogy a legjobb eredménnyel végző középiskolások választják azokat a szakokat, amelyeket meg akar szüntetni vagy át akar alakítani a kormány: a nemzetközi tanulmányokat, a pszichológiát, a kommunikációt.

Volt pozíciója felől beszélve Fábri elismerte, hogy éppen a bizalom- és forráshiány miatt az egyetemek vezetése és gazdálkodása sem volt mentes a hibáktól.  A képviseleti szerveket, konkrétan a HÖOK-ot és az MRK-t pedig óva intette attól, hogy „elvtelen kompromisszumot” kössenek a konzisztórium kérdésében. „Amit erővel elvesznek, azt idővel visszaszerezhetjük. De amiről önként mondunk le, azt örökre elveszítjük” – idézte Deákot az egyetemi tanár, amivel hatalmas tapsvihart váltott ki a hallgatóságból.

Orbán is beülhet?

A közönségben ott ültek az elmúlt hetek diáktüntetéseinek szervezői és résztvevői is. Ők a vita meghívottjait már nem fogadták olyan szívesen, mint Fábri Györgyöt; Gulyás és Bódis mondandóját többször lábdobogással szakították félbe, Palkovics egy-egy mondata közben szelíd füttyszó is hallatszott.

Bódis és Gulyás megpróbálta elmagyarázni az elégedetlenkedőknek, miért nem állt ki keményebben a HÖOK és az MRK a konzisztórium ellen. Egy külső testület szerintük sokkal kedvezőbb megoldás a kormány eredeti elképzelésénél, az alapján ugyanis a konzisztóriumi tagok az egyetemi szenátusokba is beülhettek volna. Bódis hozzátette, hogy a konzisztórium megjelenésével a kancellárok befolyása gyengül, ott, ahol korábban a kancellár gyakorolt egyetértési jogot, most a konzisztórium vétózhat. Márpedig Bódis szerint egy testületet könnyebben meggyőzhet a rektor, mint egyetlen személyt. Ez az érvelés annyiban sántít, hogy a kancellár a rektorválasztásba és a kutatási stratégiába elvileg nem szólhatott bele, igaz, a HÖOK és az MRK ezeket a konzisztórium kezéből is kivenné, a rektorválasztást a legújabb verzióból állítólag ki is gyomlálták.

Többen utaltak arra, hogy az Alkotmánybíróság a 2000-es évek közepén már elkaszált egy konzisztóriumhoz hasonló fenntartói ötletet, de Palkovics László nyíltan megmondta, hogy szerinte azért alkotmányos a konzisztórium, mert időközben új Alaptörvényünk lett. Az egyetértési jog értelmezésében is vita volt a szereplők között, az érdekvédők szerint ez a megfogalmazás vétójogot takar, Palkovics viszont azt emelte ki, hogy kötelező lesz tanácskozni a konzisztóriummal. Szerinte tudományos kérdésekben nem fog véleményt mondani a testület, a kutatási stratégiánál is csak azt nézi meg, hogy az gazdaságilag jó-e az intézménynek.

Jelen állás szerint a konzisztórium külsős tagjait Balog Zoltán miniszter nevezheti ki. Az MRK azt szeretné elérni, hogy csak az egyetem által kijelölt személyi körből választhasson a miniszter, de a kormány erre valószínűleg nem lesz hajlandó, legjobb esetben „egyeztetni” fognak a személyekről. Akik az egyetemmel kapcsolatban álló felsővezetők lesznek, bár az még nem világos, pontosan milyen kritériumoknak kell majd megfelelniük. Bódis József viccesen megjegyezte, hogy miniszterelnök úr is az ELTE-n végzett, így remekül illene az itteni konzisztóriumba.

A kancellári kinevezéseknél elég jól hasítottak a volt fideszes káderek, ezért érthető az egyetemi emberek mostani aggodalma. Talán megnyugvást hozhat, hogy a konzisztóriumi tagság pénzzel nem jár, a posztot társadalmi munkában töltik majd be az érintettek. Palkovics a beszélgetés végén úgy nyilatkozott, államtitkárként nem örül a konzisztóriumnak, mert az közvetettebb állami kontrollt jelent. A magyarnarancs.hu-nak kifejtette, a minisztérium és a konzisztórium között nem lesz közvetlen munkakapcsolat, egy független testületet kell elképzelni, igaz, a miniszter megfelelő indoklással bármikor visszahívhatja a tagokat.

A tervek szerint a kormány május 6-i ülésén tárgyalja a törvénymódosítási tervezetet. A végleges javaslat talán arra is választ ad majd, kik pályázhatnak a pozícióra, és végtére is mi dolguk lesz az egyetemeken.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.