Semjén Zsolt és Szili Katalin találkoztak egy imareggelin, és megbeszélték, hogy...

  • narancs.hu
  • 2015. április 29.

Belpol

Az MSZP majdnem köztársasági elnököt csinált belőle, most viszont már miniszterelnöki megbízott havi egymillióért. A holnapi Narancsban olvasható interjút ajánljuk.

2010-ig, húsz éven át volt az MSZP tagja. Mind ez ideig egyetlen nőként elnökölt az Országgyűlésben, három szavazat választotta el attól, hogy köztársasági elnökként őrizze meg nevét a politikai emlékezet. Szili Katalin ma is azt vallja: „muszáj baloldalinak lenni”. Márciustól havi bruttó 997 ezer forintért a Miniszterelnökségen dolgozik Semjén Zsoltnak.

Leendő főnökével 2011-ben

Leendő főnökével 2011-ben

Fotó: MTI

A holnapi Narancsban olvashatják Matkovich Ilona nagyinterjúját, innen az alábbi részlet:

Magyar Narancs: Nem mindennapi politikai karrier az öné az MSZMP-től a Fidesz-kormány tanácsnokságáig. Ezt sokan sokféleképp értékelik. Orbán Viktort is jócskán érte kritika az ön kinevezése miatt.

Szili Katalin: Nekem emiatt nem kell magyarázkodnom. Egyrészt az MSZP-ből 2010-ben, egy hosszú folyamat eredményeként kiléptem, és azóta sem álltam be másik szekértáborhoz. Nálunk sajnos minden a szekértábor-logika szerint zajlik: aki nem tartozik hozzám, az az ellenségem. Ha valaki nem tesz hűségesküt naponta, azt a politika beárazza. Tessék megnézni a pedagógusoktól kezdve az iskolaigazgatókon keresztül a közintézmények vezetőit! Nem lehet egy országot arra kényszeríteni, hogy ne lehessen más a véleménye.

MN: A politika kegyetlenségéről beszél, miközben annak a kormánynak dolgozik, amelyik ezt a végletekig vitte.

SZK: Megbízásom gesztusértékűnek tekintem, mert a nyíltan vállalt baloldaliságom ellenére rám mertek bízni egy feladatot csak azért, mert nekem való. Én most is ugyanazt mondom a nemzetpolitikában, amit eddig. Mindenki várja, hogy egyfajta konszolidáció be­induljon, de senki nem teszi meg azt az első gesztust. Miután Tóbiás József pártelnök a tavalyi önkormányzati választás után kijelentette, hogy nemzeti elkötelezettségű szocialista pártot akarnak kialakítani, ennek gyakorlati megnyilvánulása lehetett volna, ha azt mondják, elfogadják a kinevezésemet, mert a személyemben olyan embert bíztak meg, akivel ők is együtt tudnak dolgozni. Ez nem történt meg.

*

Az interjúban olyan erős kijelentések is elhangzanak, mint hogy az MSZP megtagadta a nemzetet, vagy hogy "házelnökként a fogam között cipelve vittem át a másik partra a magyarság ügyét". Szili felidézi, hogy egy fiatalember szerint "egy nemzet sírt érte", amikor nem választották meg köztársasági elnöknek, és a Gyurcsány Ferenccel szembeni ellenérzéseit sem hallgatja el. Részletek a csütörtöki nyomtatott lapszámban.

Figyelmébe ajánljuk