Szemétkáosz Pest megyében: Kistarcsa fideszes polgármestere beleszállt a kukaholdingba

Belpol

A Zöld Híd önkormányzati társulás elnöke azt állítja, a szolgáltató több mint egymilliárd forinttal kevesebb összegről állíthat ki számlát az NHKV-nak, de az állami kukaholding még azt sem fizeti ki. Egyre több települést érint a Pest megyei szeméthelyzet. 

„Mint a tisztelt lakosok és polgármester társaim is tapasztalhatják az elmúlt hetekben, egyre többször kell átszervezni járatainkat egyik napról a másikra, majd sok esetben ezután sem valósul meg a szállítás, vagy csak késve. Idáig igyekeztünk a Dtkh és a Zöld Híd menedzsmentjével szakmai vonalon rendezni a helyzetet. Azonban a héten olyan mértéket öltöttek a problémák, hogy úgy gondolom kötelességem a lakosságot és kollégáimat mélységében tájékoztatni a kialakult helyzetről és annak okairól” – kezdte pár nappal ezelőtt nyílt levelét Juhász István, Kistarcsa kormánypárti polgármestere, aki egyben a térségi hulladékgazdálkodás feltételeinek fenntartásáért és fejlesztéséért felelős önkormányzati társulás, a Zöld Híd elnöke is. 

Bejegyzésében azt írta, 2019 novemberében vette át az elnökséget, amikor a Zöld Híd évente több mint 600 millió forint mínuszt termelt. A Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTkH, a térség szemétszolgáltatója) kisebbségi tulajdonossá vált, és a múlt év végén sikerült eltüntetni a 600 milliós mínuszt, illetve több tízmillió forint hasznot is elkönyvelhettek. „Mindezt úgy, hogy semmivel sem kaptunk több pénzt elszállított literenként, mint bármelyik más cég” – írta Juhász, hozzátéve, idén már 100 milliós eredményben is reménykedhettek. „Itt álltunk év elején. Aztán jött a NHKV (az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amelynek adóznak a lakosok, hogy a társaság végül visszaosszon a szolgáltatóknak – B. M.), elszámolási viták, és sikerült pár hónap alatt elérni, hogy egy felfelé ívelő cégcsoport a mindennapokkal küszködő szolgáltatóvá válljon. 

Hozzátette, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. és a DTkH Nonprofit Kft. nettó 3,5 milliárd forint díjra jogosult, ehhez képest a közszolgáltató által benyújtható számla összege nettó 2,1 milliárd forint. „Még a csökkentett összeg kifizetése sem történt meg a mai napig! A cég vezetése hiába kér hónapok óta időpontot az NHKV vezetőjéhez, Vásárhelyi Tiborhoz, egyszerűen csukott ajtókkal állunk szembe. Állunk és nem értjük a kialakult helyzetet, miközben az autóinkat a szervizelések elmaradása miatt sorban rakjuk félre, aminek következtében járatok maradnak el, kerülnek átszervezésre. Ameddig még lehet….”

Tájékoztató/nyílt levél a hulladékszállítási problémákról! Mint a tisztelt lakosok és polgármester társaim is...

Posted by Ifj. Juhász István on Friday, June 10, 2022

A szemétszállítással kapcsolatban Gyuricza László, Kerepes polgármestere és a Zöld Híd alelnöke is posztolt a napokban. Mint írta, „megint nem vitték el a zöldhulladékot és a szelektívet! Az én házam előtt is ott éktelenkedik és erjed ebben a melegben a bezsákolt zöld. Szerdán azt az ígéretet kaptam, hogy a héten tutira elviszik, ha pénteken nem is, akkor szombaton. Az ellentétes tényt egy város látja, és mint hallom más település is érintett! Az imént egyeztettem a DTKH egyik vezetőjével és megígérte, hogy hétfőn elviszik. Reménykedem, de egy »kissé« szkeptikus vagyok!”. Hétfőn már arról posztolt Gyuricza, hogy a DTkH ígérete nem valósul meg. 

Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Zöld Híd korábbi elnöke is szentelt egy posztot az esetnek; mint írta, „a szépséghiba a történetben, hogy Juhász István kistarcsai fideszes polgármester a hulladék gazdálkodási társulás elnöke, Gyuricza László kerepesi Fidesz támogatott polgármester a társulás alelnöke (nemrégiben lemondott és kilépett a kerepesi Fidesz frakcióból, vajon miért?) most a nyilvánossághoz fordulnak, panaszkodnak, hogy nem viszik el a hulladékot. 

Szerintem ne a lakosságnak panaszkodjanak, menjenek a pártjukhoz, Vécsey Lászlóhóz (a térség kormánypárti országgyűlési képviselője – B. M.), aki négy évvel ezelőtt politikai presszióval eltávolított az elnöki pozíciómból, miután szándékosan »kivéreztették« a Zöld Hidat és támogatta a mostani vezetők kinevezését, akik »munkájukért« havi 200 ezres (elnök) és 100 ezres (alelnök) tiszteletdíjat kapnak”. 

Úgy tűnik tehát, hogy a Pest megyei szeméthelyzet a főváros keleti agglomerációjában is kezd elhatalmasodni. Pár hete számoltunk be arról, hogy hegyekben áll a hulladék a váci lakótelepen, ugyanis a DTkH nem viszi azt el (hozzátartozik a történethez, hogy a rendőrség nyomozást indított a váci ügyben, ugyanis illegális szemétlerakásról érkezett bejelentés). A fentebbiekből úgy tűnik, a NHVK és a Zöld Híd közötti anyagi konfliktus állhat a háttérben, ami több települést is érint; Sződliget önkormányzatának oldalán arról tettek közzé bejegyzést, hogy Csömörön, Őrbottyánban, Sződön, Váckisújfalun, Kosdon, Dányon, Felsőpetényen, Alsópetényen (e két település már Nógrád megyéhez tartozik) sem vitte el a hulladékot a DTkH. 

NHKV: A DTkH nem tudta alátámasztani a forrásigényét

Megkerestük az NHKV-t, a társaság az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz. 

„Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók részére a szolgáltatási díj kifizetését a Koordináló szerv által fizetendő hulladékgazdálkodási szolgáltatási díjról szóló rendelet (Díjrendelet) alapján végzi. Az NHKV Zrt. a közszolgáltató társaságok adatszolgáltatásaiban szereplő adatok alapján végzi számításait és az adatszolgáltatásokban szereplő ellentmondásokat, hiányosságokat folyamatosan egyezteti a közszolgáltató társaságokkal.

Jelenleg folyamatban van a 2021. év II. félévének elszámolása az NHKV Zrt. és a közszolgáltató cégek között. Mivel a DTKH Nonprofit Kft. ezidáig nem tudta alátámasztani a forrásigényét a Díjrendelet alapján, annak kifizetésére a jogszabály nem ad lehetőséget”

(Címlapképünk illusztráció)

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk