Szépen híznak a Tolna megyei fideszes politikus családi cégei

  • narancs.hu
  • 2021. június 8.

Belpol

Húsüzem, sertéshizlalda, luxusterepjáró: Horváth István és famíliája komoly cégbirodalmat épített ki, melyet az uniós támogatások sem kerülnek el.

Több mint kétmilliárd forint bevételt és 185 millió forint profitot könyvelt el tavaly Horváth István Tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő és családja cégbirodalma – derítette ki a 24.hu a társaságok pénzügyi beszámolói alapján.

A lap emlékeztet, Horváth István az a kormánypárti parlamenti politikus, aki még szekszárdi polgármesterként főszereplője volt a dohánybolt-koncessziók kiosztását övező botránynak, valamint kivette részét az Orbán Viktor kormányfő vejéhez köthető Elios-ügyből is. Politikai karrierje azonban ezután sem tört meg a képviselőnek, sőt az előző kormányzati ciklusban államtitkári posztot kapott Kósa Lajos minisztersége alatt, családja pedig milliárdossá vált ez elmúlt években.

Igaz, a jól teljesítő családi cégek komoly segítséget kaptak az elmúlt években: két állattenyésztéssel foglalkozó társaság is vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, ennek révén

a Horváth család érdekeltségei összesen csaknem egymilliárd forint brüsszeli forráshoz jutottak. 

A támogatások egyik kedvezményezettje a hivatalosan a fideszes politikus – eredetileg angoltanár – felesége tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft. Ez a cég öt részletben nyert el összesen 472 millió forintot egyebek mellett saját húsüzem létrehozására és szarvasmarhatelep-fejlesztésre - írja a lap.

A másik európai uniós támogatáshoz jutó cég a Horváth István és lánya érdekeltségébe tartozó, 34 alkalmazottat foglalkoztató Bafami Sertéstenyésztő és -Hizlaló Kft., amely 487 millió forintot nyert el sertéstelep fejlesztésére. A politikus vezetése alatt álló társaság több mint egymilliárd forint bevételt és 122 millió forint profitot ért el tavaly. Ráadásul a cég tárgyi eszközeit 2,8 milliárd forint értéken tartják nyilván. A cég Gerjenben hajt végre állattenyésztőtelep-fejlesztést, aminek összköltsége egymilliárd forint.

A 24.hu cikkét, további érdekes részletekkel ide kattintva olvashatják el.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk