Százezer vakcinát küld a kormány a Zöld-foki Köztársaságnak

  • narancs.hu
  • 2021. június 8.

Belpol

A szállítmány a helyi lakosság tizedének lesz elég, Magyarországon pedig már úgyis van elég oltóanyag –üzente az afrikai országból Szijjártó Péter.

Magyarország százezer adag AstraZeneca-vakcinával segíti a Zöld-foki Köztársaságot – mondta kedden az MTI-nek Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó az afrikai országból nyilatkozott, és arról beszélt: Magyarországon van már elég oltóanyag, be tudnak oltani mindenkit, aki regisztrált, így megvan a lehetőség arra is, hogy segítsenek azoknak, akik nehéz helyzetben vannak.

 A Zöld-foki Köztársaság stratégiai partnere Magyarországnak - hangsúlyozta -, és mivel átoltottságban nem állnak túl jól, a magyar kormány úgy döntött, hogy kérésükre segítséget nyújt nekik. A magyar szállítmány százezer AstraZeneca-vakcina, amellyel ötvenezer embert tudnak beoltani.

Ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy újraindítsák a gazdaságukat - ezen belül a számukra legfontosabb turizmust -, ezáltal lehetővé tegyék, hogy az élet valahogy visszatérjen a normális kerékvágásba, fogalmazott Szijjártó. A politikus a migrációt sem felejtette ki a nyilatkozatából, mondván, ha nem nyújtunk segítséget, „akkor Afrikából újabb migrációs hullámok indulhatnak ki, márpedig ezt Európa biztonsága érdekében el kell kerülni".

Tegyük hozzá, a Zöld-foki Köztársaságban mintegy félmillióan élnek, és a járvány egész időszaka alatt 267 koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak náluk – miközben a COVAX által támogatott oltási kampányuk csak idén márciusban kezdődött el. Ez azt jelenti, hogy náluk a lakosság 0,04 százaléka vesztette életét a koronavírus-fertőzésben, míg Magyarországon a lakosság 0,3 százaléka.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk