Karácsony Gergely: Budapest szeretettel várja a pápát

  • narancs.hu
  • 2021. június 8.

Belpol

Üzent a főpolgármester Ferenc pápa várható magyarországi látogatása kapcsán.

A Facebookon invitálta Budapestre Ferenc pápát Karácsony Gergely, hogy jelezze: a kormányzati reakcióktól függetlenül sokan örülnének érkezésének.

A főpolgármester előbb a katolikus egyházfőtől idézett:Nagybetűs politikának nevezem azt, amely szolgálat, amely új utakat nyit meg az emberek önszerveződési és önkifejezési lehetőségei terén.” Ez a fajta politika „nemcsak az emberekért, hanem az emberekkel együtt is tevékenykedik, közösségeikben és értékeikben gyökerezik – majd hozzátette, Budapest tisztelettel és szeretettel várja Ferenc pápát.

 Az ügy előzménye, hogy az egyházfő szeptemer 12-én Budapestre érkezik, és részt vesz az Eucharisztikus Kongresszuson, ám vatikáni források szerint nem akar sem Áder János köztársasági elnökkel, sem Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozni. Ehelyett a Kongresszus helyszínéről órákon belül tovább indul Pozsonyba, ahol három napot tölt el. A diplomáciai protokollban szokatlan elzárkózást National Catholic Register egyházi újság politikai okokkal magyarázta: már korábban nézeteltérés alakult ki Ferenc pápa és magyar kormány között, az Orbán-kabinet bevándorlásellenes politikájával kapcsolatban.

A kormány magas szinten próbálta megelőzni vagy elsimítani a várható botrányt: május végén Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Erdő Péter bíboros Rómába utazott, hogy egyeztessenek a pápa programjáról.

A NER ugyanakkor már kezdi „beárazni” a pofonnal felérő elutasítást. Mint a Népszava kiszúrta, Bencsik András, a kormánybarát Demokrata lap főszerkesztője a Hír Tv Sajtóklub című műsorában arról beszélt, hogy „Ferenc pápa meg akarta alázni Magyarországot azzal, hogy csak három órás tartózkodást tervez hazánkban, és „keresztényellenes magatartást tanúsít, amivel rendkívül súlyos kárt okoz a keresztény világnak”. Nem kizárt, hogy Karácsony Gergely erre reagálva tette közzé "meghívóját".

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.