Szerdán újabb 100 ezer adag kínai oltóanyag érkezik

  • narancs.hu
  • 2021. március 16.

Belpol

Szijjártó közlése szerint jóval a szállítási határidők előtt érkeznek az adagok.

Szerdán újabb 100 ezer adag, koronavírus elleni kínai oltóanyag érkezik Magyarországra – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfő este a Facebook-oldalán. 

Szijjártó Péter kiemelte, az elmúlt hetekben a keleti vakcináknak köszönhetően úgy felgyorsult az oltási folyamat, hogy létszámarányos összehasonlításban második helyre lépett előre Magyarország az Európai Unióban. Arról ő maga sem értekezett, hogy a rendelkezésre álló vakcinák hány százalékát oltották el eddig itthon, és e téren hányadik helyen szerepel hazánk világviszonylatban.

Közölte, hogy a Kínából rendelt oltóanyagból az első 1 millió már a szállítási határidő előtt 20 nappal megérkezett. A kínai kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként ezen a héten megkezdik az április végéig szerződésben lekötött mennyiség szállítását is. A szállítógép néhány órán belül indul és szerdára 100 ezer adag újabb oltóanyaggal tér vissza Budapestre. A miniszter megjegyezte, ezt a 100 ezer oltóanyagot a szerződésben rögzített határidő előtt 43 nappal szállítják le. Legutóbb múlt csütörtökön érkezett kínai Sinopharm-oltóanyag, 450 ezer adagnyi.

(koronavirus.gov.hu)

Figyelmébe ajánljuk