Újabb részletek derültek ki a kínai vakcinát szállító cégről

  • narancs.hu
  • 2021. március 13.

Belpol

Feltűnik a sztoriban egy ügyvéd, aki a lélegeztetőgép-bizniszben is benne volt.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a kormány csütörtökön közzétette a kíniai és orosz vakcinabeszerzések szerződéseit, így fény derült arra, hogy a kínai vakcinát a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy magyar közvetítő cégen keresztül vette meg a kínaiaktól, méghozzá feltűnően drágán, adagonként 30, összesen 150 millió euróért.

A közvetítő céget, a Danubia Pharma Kft.-t két hónappal a kormányzati megrendelés előtt vette meg egy újonnan alapított cég, a Syntonite Med Zrt. Azt azonban egészen eddig nem tudtuk, kik a Syntonite részvényesei, tehát az üzlet végső kedvezményezettjei.

Az mfor.hu cégbírósági dokumentumokra hivatkozva most azt írja, hogy a Syntonite részvényeit 50-50 százalékban két magyar magánszemély, Gergely Csaba Mátyás és Tuza Máté birtokolja. Tuza Máté a Syntonite illetve a Danubia Pharma ügyvezetője is.

Mégsem ők az igazán érdekes pontjai a történetnek, hanem Vámosi-Nagy Zsolt ügyvéd, aki a Syntonite novemberi megalapításakor a bírósági illetéket megfizette.

Vámosi-Nagy a tavalyi lélegeztetőgép-beszerzések körül is feltűnt, a Válasz Online írta meg, hogy egy társával, Veréb Balázzsal alapított cégen keresztül épp akkor szereztek tulajdonrészt egy Fourcardinal  Tanácsadó Kft. nevű vállalkozásban, amikor az 17 milliárdos szerződést kötött a külügyminisztériummal lélegeztetőgépek beszerzésére.

A Válasz Online a Fourcardinal Kft.-t ügyvezetőin keresztül Rahói Zsuzsannával, a miniszterelnök külügyi tanácsadójával és Szabó László volt washingtoni nagykövettel, a Mediaworks elnök-vezérigazgatójával is összekötötte.  

 

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.