Újabb részletek derültek ki a kínai vakcinát szállító cégről

  • narancs.hu
  • 2021. március 13.

Belpol

Feltűnik a sztoriban egy ügyvéd, aki a lélegeztetőgép-bizniszben is benne volt.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a kormány csütörtökön közzétette a kíniai és orosz vakcinabeszerzések szerződéseit, így fény derült arra, hogy a kínai vakcinát a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy magyar közvetítő cégen keresztül vette meg a kínaiaktól, méghozzá feltűnően drágán, adagonként 30, összesen 150 millió euróért.

A közvetítő céget, a Danubia Pharma Kft.-t két hónappal a kormányzati megrendelés előtt vette meg egy újonnan alapított cég, a Syntonite Med Zrt. Azt azonban egészen eddig nem tudtuk, kik a Syntonite részvényesei, tehát az üzlet végső kedvezményezettjei.

Az mfor.hu cégbírósági dokumentumokra hivatkozva most azt írja, hogy a Syntonite részvényeit 50-50 százalékban két magyar magánszemély, Gergely Csaba Mátyás és Tuza Máté birtokolja. Tuza Máté a Syntonite illetve a Danubia Pharma ügyvezetője is.

Mégsem ők az igazán érdekes pontjai a történetnek, hanem Vámosi-Nagy Zsolt ügyvéd, aki a Syntonite novemberi megalapításakor a bírósági illetéket megfizette.

Vámosi-Nagy a tavalyi lélegeztetőgép-beszerzések körül is feltűnt, a Válasz Online írta meg, hogy egy társával, Veréb Balázzsal alapított cégen keresztül épp akkor szereztek tulajdonrészt egy Fourcardinal  Tanácsadó Kft. nevű vállalkozásban, amikor az 17 milliárdos szerződést kötött a külügyminisztériummal lélegeztetőgépek beszerzésére.

A Válasz Online a Fourcardinal Kft.-t ügyvezetőin keresztül Rahói Zsuzsannával, a miniszterelnök külügyi tanácsadójával és Szabó László volt washingtoni nagykövettel, a Mediaworks elnök-vezérigazgatójával is összekötötte.  

 

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.