Alkotmánybírósághoz fordultak az SZFE hallgatói

  • narancs.hu
  • 2020. október 16.

Belpol

Az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt találják problémásnak.

Pénteken alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságnak a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói - írja a 444.hu.

A beadványban azt kérik, hogy a testület semmisítse meg az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt, ugyanis az sérti a jogbiztonság elvét  (mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására); a diszkrimináció tilalmát (mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet); a véleménynyilvánítás szabadságát; és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát.

A hallgatók a panaszt egy performansz keretében nyújtották be: az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületétől indulva egy riadóláncban továbbadva juttatták el a beadványt tartalmazó dobozt az Alkotműnybíróság épületébe, ahol ezt egy Jusztíciának öltözött diák vitte be és adta le.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.