A kancellár ultimátumát elutasítják, a blokádot megerősítik az SZFE-sek

  • BM
  • 2020. október 16.

Belpol

Amíg a hallgatók sajtótájékoztatót tartottak, az üzemeltetés megpróbálta kiüríteni a kollégiumi szobákat.

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az épület kiüresítésére vonatkozó rendelkezést elutasítjuk” – mondta az SZFE egyik hallgatója az egyetem blokád alatt lévő Vas utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Szarka Gábornak, az SZFE új kancellárjának pénteken napvilágot látott utasítása szerint előrébb hozzák az őszi szünetet az egyemen október 16-26. közé. Ekkor az egyetem épületeiben és kollégiumában karbantartást és fertőtlenítést végeznek majd, ezért azok zárva lesznek, azokban tartózkodni tilos, azokat maximum péntek este 18 óráig mindenkinek el kell hagynia.

A sajtótájékoztatót tartó hallgató szerint az egyetem új rektorhelyettesét törvénybe ütközően nevezték ki, az általa kiadott utasítások jogszerűtlenek, azokat jogi úton fogják megtámadni. Nincs olyan járványügyi ok, amiért ki kellene üríteni az egyetemet, a döntés célja a hallgatók politikai elhallgattatására irányul, az őszi szünetet az eredeti időpontban tartják meg.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Hozzátette, a kancellárral együttműködve az új vezetés visszaélésszerűen gyakorolja a hatáskörét, visszatartja a fizetéseket, szünetelteti az internet hozzáférést, a kollégistákat megfosztja a lakhatásuktól, amivel az élet- és vagyonbiztonságukat veszélyezteti. Mindezek miatt a kollégium lakói a helyi jegyzőhöz fordulnak birtokvédelemért.

„Az épületek használatát senki nem tilthatja meg” – mondta. Nem tartják indokoltnak azt sem, hogy megváltoztassák az oktatásuk helyszínét, így azt a Szentkirályi és a Vas utcában folytatják. A hallgatók termenként őrzik az épületet, a blokádot megerősítették, és fent is tartják, amíg vissza nem szerzik az egyetem autonómiáját.

A sajtótájékoztató végén az egyik hallgató jelezte, hogy időközben valakik „megpróbálták kiüríteni” a termeket, kollégiumi szobákat, ezért a társaik segítségére kell sietniük.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Helyszíni tudósítónk szerint a sokan voltak kíváncsiak a hallgatók sajtótájékoztatójára, és a képek tanúsága szerint is megtelt szimpatizánsokkal a Vas utca. A diákok végül közölték, sikerült megvédeniük az épületet.

Figyelmébe ajánljuk