SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel

  • narancs.hu
  • 2019. december 8.

Belpol

Ürögyként az egyetem lejáratására, ellehetetlenítésére, színházvezetői kinevezések befolyásolására, a független színházi szféra sarokba szorítására.

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai határozottan visszautasítjuk azokat a feltételezéseket és vádakat, amelyek az egyetemünk működésének tisztességét és szakszerűségét megkérdőjelezik. Gothár Péter ügyét, melyet az egyetem Etikai Bizottsága jogszerűen vizsgál, ürügyként használják fel az egyetem lejáratására, ellehetetlenítésére, színházvezetői kinevezések befolyásolására, a független színházi szféra sarokba szorítására."

Írják vasárnapi közleményükben a Színház és Filmművészeti Egyetem tanárai.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetemen rend van. Törvényesen kinevezett és megbízott vezetők irányítják. A tanárok és a hallgatók lelkiismeretesen végzik munkájukat, elkötelezetten őrzik a 155 éves múlttal és oktatási ha-gyománnyal bíró intézmény éthoszát. A magyar színház- és filmművészet kiemelkedő alkotóinak sokasága nevelkedett ezek között a falak között. Oktatásunk — mint minden érdemi művészeti képzés — ideológiamentes, a színház- és filmművészetet a szabad és független gondolkodás mentén közelíti meg. A művészet szabadsága megkérdőjelezhetetlen érték számunkra."

A közlemény előzménye, hogy a Gothár-ügy kirobbanása után Palkovics László miniszter és Halász János, a Fidesz-frakció vezetője is arra utalt, hogy az SZFE vezetése valamit eltitkolhatott.

A vádakat az egyetem visszautasította, Upor László, az egyetem rektora mellett színházi dramaturgok, az egyetem doktori iskolájának hallgatói nyilatkozatban álltak ki.

A mostani közlemény aláírói — köztük például Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, Máté Gábor, Pléh Csaba, Zsámbéki Gábor — ugyanakkor a művészet szabadsága mellett, a független színházi szféra sarokba szorítása ellen is felszólalnak.

A hétvégén színészek és nézők közös szolidaritási szelfivel tiltakoztak az új kulturális törvénytervezet ellen az előadások után. A törvény Pintér Béla szerint egyenértű „a magyar kulturális élet teljes szétverésével". A törvény ellen tiltakozó, Független Előadóművészeti Szövetség petícióját vasránap délutánig mintegy harmincezren írták alá.

Figyelmébe ajánljuk