Pintér Béla: „A kormány a magyar kulturális élet teljes szétverésére készül"

  • narancs.hu
  • 2019.12.08 11:30

Belpol

Videóban buzdítanak színészek és rendezők a tiltakozásra, többek között Pintér Béla, Mácsai Pál, Pogány Judit, Bálint András.

"Központi ellenőrzés, cenzúra. Én ezt már megéltem. Ne legyen újra!", mondja Bálint András. „30 év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom magam érezni, mint akkor", utal a rendszerváltás előtti tapasztalataira Pogány Judit. „Tilatkozni szakmai és lelkisimereti kérdés", mondja Mácsai Pál.

A videóval a Katona József Színház a hétfői tüntetésen való részvételre buzdít.

A hétvégén színészek és nézők közös szolidaritási szelfivel tiltakoztak az új kulturális törvénytervezet ellen az előadások után.

A törvénytervezet kiszivárgott részletei szerint "a kormányzat nemzetstratégiai dimenzióba" emelné „a kultúrpolitikai célokat, amelyek kizárólag ehhez illeszkedő kulturális intézményrendszeren keresztül valósíthatók meg". A kulturális ágazat egységes kormányzati irányítása érdekében hívják életre a "Nemzeti Kulturális Tanácsot", amely felelős lesz a kulturális ágazat sokszínű és minőségalapú állami támogatásáért, és a "Nemzeti Kulturális Alap elavult rendszerét" is megváltoztatja.

Neked ajánljuk