Szijjártó bekérette az amerikai nagykövetet Biden mondatai miatt

  • narancs.hu
  • 2024. március 12.

Belpol

Rosszul esett a magyar kormánynak a feltételezés, miszerint diktatúrát építenek.

"Magyarország nem köteles elviselni hazugságokat még az Egyesült Államok elnökétől sem, a kormány ezért bekérette az amerikai nagykövetet Joe Biden előző heti, Orbán Viktor kormányfővel kapcsolatos kijelentései miatt”"– írta közleményében a Külügyminisztérium.

Szijjártó Pétert arról kérdezték egy sajtótájékoztatón, hogy mit gondol Joe Biden amerikai elnök azon megjegyzéséről miszerint, Orbán Viktor kinyilvánította volna, hogy nem hisz a demokráciában. Szijjártó akkor úgy nyilatkozott, "ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől, még akkor sem, ha az adott személy éppen az Amerikai Egyesült Államok elnöke". A magyar külügyminiszter szerint "a hivatalos amerikai pozíció, hogy mi itt, Magyarországon diktatúrát építünk, rendkívüli mértékben megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat".

Az amerikai nagykövetség közleményében azt írta, hogy kedd reggel "sürgős" megbeszélésre hívta a nagykövetet a Külügyminisztérium, az Egyesült Államok elnökének Magyarországról tett kijelentései miatt.

“Pressman nagykövet mindig örömmel fogadja azokat a lehetőséget, ahol szövetségesünkkel megvitathatja a magyar demokrácia helyzetét”

– írták, amit a Telex idézett. A bekéretett nagykövetet Magyar Levente, miniszterhelyettes fogadta, azt kérte Pressmantől, hogy mutassa be az idézetet hellyel és időponttal, ahol a miniszterelnök ezt mondta volna. Szijjártó állítása szerint érdemi választ nem kaptak, mivel semmilyen ilyen állítás nem hangzott el. 

Biden előző hétvégén élesen bírálta Trump Orbánnal való találkozóját egy pennsylvaniai kampányrendezvényen. Biden szerint a találkozó jól mutatja, hogy a novemberi elnökválasztás a szabadságról és a demokráciáról szól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.