Szijjártó bekérette az ukrán ügyvivőt a munkácsi turul miatt

  • narancs.hu
  • 2022. október 14.

Belpol

A munkácsi várról ugyanis eltávolíttatnák a turult, és az ukrán címert tennék a helyére.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán kelt ki magából, miután Munkácson úgy döntött a város vezetése, hogy a várról eltávolítják a turulszobrot, helyére pedig az ukrán címert, a háromágú szigonyt helyezik majd. A döntésről értesítették a Munkácsi Történeti Múzeumot, amely pályázaton keresi majd az új szobor megvalósítóját. 

Hosszú szerda reggeli posztjában Szijjártó azt írta: "Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát"

Szerinte ugyanis "mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk. Ugyanakkor számunkra természetesen mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága. Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni. Nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat."

Hozzátette, hogy egy dolgot viszont nem tud szó nélkül hagyni "a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának! A totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok!" Ezért ma a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérette Ukrajna budapesti nagykövetét.

Emellett Szijjártó az Inforádiónak elmondta, hogy véleménye szerint "fölösleges provokáció, hogy a turulszobrot eltávolították Munkácson". Arról is beszélt, hogy az nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal, de ezt a kérdést a magyar kormány a háború kitörése óta zárójelbe tette.

A turulról való döntést ellenezte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség is, kiemelve, hogy már azért sem értik a határozatot, mert a turulszobor város egyik jelképének számít, és 2008-ban Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk