Szijjártó: "Lehet, hogy 5-8 év múlva Magyarország földgázellátása lehetséges lesz orosz források nélkül"

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 22.

Belpol

Szijjártó Boszniában méltatta a Gazpromot és Milorad Dodik boszniai szerb vezetőt is védelmébe vette. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bosznia-Hercegovinában, a Milorad Dodikkal közösen tartott panelbeszélgetésen a Trebinjei Energetikai Fórumon beszélt Magyarország energiaellátásáról, ahol azt mondta, a magyar kormány semmilyen politikai okból nem hajlandó feladni az energiaellátás biztonságát, s bár nagy erőkkel zajlik a diverzifikáció, nem áll szándékában kivezetni az orosz forrásokat sem. 

Szijjártó egyebek mellett kijelentette, hogy a realitás Magyarország esetében azt mondatja, hogy "a biztonságos földgázellátás oroszországi források nélkül ma fizikailag lehetetlen. Nem politikailag, hanem fizikailag lehetetlen." 

A miniszter azt is mondta, hogy a kormány nagy erőfeszítéseket tett a hosszú távú diverzifikáció érdekében, de ennek sikeréhez időre van szükség.

"Földgázvezetéket nem lehet egyetlen éjszaka alatt megépíteni.

Lehet, hogy majd öt-nyolc év múlva Magyarország földgázellátása lehetséges lesz orosz források nélkül is, de hát addig még van négy-öt tél"

– fogalmazott. 

Azt is mondta, hogy a diverzifikáció minél több új forrás bevonását jelenti, nem pusztán a függőség földrajzi irányának megváltoztatását, de azt is mondta: "Mi a jövőben is számolunk az orosz energiaforrásokkal több más forrás mellett".

Emellett méltatta a Gazpromot mint megbízható szerződéses partnert, hozzátéve, hogy az együttműködés nem esik szankciók hatálya alá, így nincsen ok az orosz energiahordozók kivezetésére.

Szijjártó beszélt arról is, hogy szerinte az Oroszország elleni szankciók nem működnek, mert "tíz szankciós csomag elfogadása után a háború brutálisabb, mint bármikor korábban, és Oroszország nem úgy tűnik, mintha térdre kényszerült volna". Szijjártó "totális kudarcot" emlegetett, továbbá azt, hogy a korlátozások egetverő inflációt és elszabaduló energiaárakat okoztak és Európának jobban fájnak.

Azt is kijelentette, hogy "amíg mi vagyunk kormányon Magyarországon, addig Dodik elnök úr biztosan nem kerül semmilyen szankciós listára" – mondta a Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel szembeni esetleges szankciók kérdéséről. Beszélt arról is, hogy indult egy Boszniai Szerb Köztársaság mezőgazdaságának fejlesztését célzó kormányzati program is, amelynek célja, hogy a helyi termelők magyar eszközöket vásárolhassanak. A programra 805 vállalkozás pályázott, és a nyertesek között 11 millió értékű támogatást osztanak szét, de már a második kör előkészítése is zajlik. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk